Kabinet neemt voortouw in strijd tegen foute kleding

Het kabinet gaat zich intensief inzetten om 'foute kleding' uit Nederlandse winkels te krijgen. Het gaat vooral om kleding die onder slechte arbeidsomstandigheden in fabrieken in Bangladesh wordt geproduceerd. Nederland zal zich daarom 'de komende twee jaar' opwerpen als 'coördinator van alle donorinspanningen voor veilige arbeidsomstandigheden in de textielsector in Bangladesh'.

VAN ONZE VERSLAGGEVER NATALIE RIGHTON

DEN HAAG - Dit zal PvdA-minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vandaag bekendmaken tijdens een bijeenkomst met vakbond FNV Mondiaal. In april vielen ruim 1.100 doden bij het instorten van een kledingfabriek net buiten de Bengalese hoofdstad Dhaka, waar onder meer kleding wordt gemaakt voor het merk Primark (vier zaken in Nederland).

Ploumen wil zich internationaal presenteren als hoeder van het maatschappelijk verantwoord ondernemen door om de tafel te gaan zitten met de Bengalese regering, de Wereldbank, de EU, de internationale arbeidsorganisatie ILO en met textielbedrijven uit diverse EU-landen die actief zijn in Bangladesh. Bijna alle westerse modemerken laten kleding produceren in het straatarme land. Ploumen wil nog voor deze zomer een 'concreet gezamenlijk plan van aanpak' hebben om de wantoestanden in de textielbranche uit te bannen.

Nederland stelt voorts 9 miljoen euro beschikbaar voor het verbeteren van de werkomstandigheden in de kledingfabrieken. Ploumen zal internationaal bekende modemerken ook vragen om een financiële bijdrage. In Brussel zal de bewindsvrouw binnenkort met EU-handelsministers de situatie in Bangladesh bespreken. Ze zal hun vragen om de eigen nationale textielsector te benaderen om ook tot een actieplan te komen.

'Veel kleding in Nederlandse schappen deugt nog niet. Dit moet veranderen. We mogen niet accepteren dat textielarbeiders enorme veiligheidsrisico's moeten lopen om voor ons spijkerbroeken en T-shirts te maken. Een lage prijs mag niet ten koste van alles gaan. Besef dat van een T-shirt van 10 euro slechts 50 cent naar de producent gaat', stelt Ploumen. De bewindsvrouw vindt dat 'de race naar de laagste prijs moet worden gestopt'.

Ploumen erkent en waardeert dat veel kledingbedrijven, waaronder Primark, C&A, Zara en H&M, de afgelopen dagen een akkoord hebben getekend over veilige werkplekken. Voldoende is het niet volgens Ploumen. 'Het gevoel van urgentie is wat mij betreft nog niet groot genoeg, en het tempo nog niet hoog genoeg.'

Alle betrokken partijen moeten volgens Ploumen nu hun 'verantwoordelijkheid nemen om de vicieuze cirkel te doorbreken. We kunnen niet meer naar elkaar blijven wijzen.' Na de verkiezingen in Bangladesh eind dit jaar zal Ploumen met een delegatie van Nederlandse textielbedrijven, vakbonden en hulporganisaties naar Bangladesh afreizen om met eigen ogen te zien of de arbeidsomstandigheden in textielfabrieken zijn verbeterd.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden