Kabinet neemt kritiek op crisisaanpak over

Het kabinet heeft kritiek van de Raad van State op de zogeheten Crisis- en herstelwet grotendeels overgenomen en verwerkt in het wetsvoorstel zoals dat vrijdag in de ministerraad wordt besproken. Vooral het pleidooi van de Raad van State voor een Deltawet-achtige benadering, vergelijkbaar met een noodwet uit 1995, vond weerklank bij het kabinet.

ANP

Dat stelt een woordvoerder van premier Jan Peter Balkenende donderdag in reactie op een bericht in de Volkskrant.

De crisis- en herstelwet moet allerlei procedures versnellen, zodat veel bouw- en energieprojecten sneller kunnen worden afgerond. Dat moet Nederland sneller door de economische recessie helpen.

Premier Jan Peter Balkenende nam dit voorjaar het initiatief voor de wet, die onder meer bezwaar- en onteigeningsprocedures moet verkorten en vereenvoudigen. In totaal is een lijst opgenomen van 58 projecten die versneld worden uitgevoerd.

Voorbeelden zijn de ontwikkeling van de IJ-oevers in Amsterdam, windenergie in de Wieringmeer, het stationsgebied in Utrecht en de A4 Midden-Delfland. Premier Balkenende is donderdag bezig met de tweede dag van een tournee langs een aantal van de projecten.

Het kabinet wil het wetsvoorstel rond Prinsjesdag naar de Tweede Kamer sturen. Daarna moet ook de Eerste Kamer zich er nog over buigen. Volgens de woordvoerder van Balkenende ligt het proces nog op schema om de wet per 1 januari in te voeren.

Volgens de Volkskrant betwijfelt de Raad van State in haar advies van twee weken geleden dat de projecten de werkgelegenheid bevorderen en de economie aanjagen. Ook zou de Raad kritisch zijn over onteigeningsprocedures. Op welke manier het kabinet met die kritiek is omgegaan, moet blijken als het wetsvoorstel naar de Kamer gaat.

Premier Balkenende (ANP) Beeld ANP
Premier Balkenende (ANP)Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden