Kabinet neemt geen homo mee naar Sotsji

Het kabinet neemt geen vertegenwoordiger van de homogemeenschap mee naar de Winterspelen in het Russische Sotsji. Ook schrijver Arthur Japin moet thuisblijven. Door de strenge beveiliging van het sportevenement is het kort voor de start van de Spelen op 7 februari volgens het kabinet niet meer mogelijk om de delegatie uit te breiden.

DEN HAAG - 'We hebben ons best gedaan, maar het is niet gelukt', zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. 'Er zit zo'n enorme beveiliging op het hele gebeuren daar. Iedereen is zo gespannen als een veer in Sotsji. In dit stadium is het niet meer mogelijk om de delegatie te wijzigen', zei PvdA-minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. De locatie van de Winterspelen wordt zwaar beveiligd na terreurdreigingen.


De Tweede Kamer drong er vorige week bij het kabinet op aan een homo-vertegenwoordiger mee te nemen naar Sotsji zodat er tijdens het sportevenement zorgen konden worden geuit over homodiscriminatie in Rusland. Schrijver Arthur Japin, die afgelopen weekeinde in een open brief in de Volkskrant aan Rutte aanbood mee te gaan, is vrijdagochtend persoonlijk gebeld door de premier over de afwijzing door het IOC. Rutte heeft aan de schrijver benadrukt dat het kabinet zijn zorgen over de homorechten in Rusland deelt en dat hierover wordt gesproken met de Russische president Poetin en de lokale homobeweging.


Japin noemt de afwijzing uitermate teleurstellend omdat er nu slechts 'achter gesloten deuren' met Poetin over homorechten wordt gesproken. Ook vindt hij het jammer dat de Nederlandse delegatie 'even zwaar' blijft. Behalve de premier gaan ook het koningspaar en minister Schippers naar Sotsji. Op de vraag van Japin of er wel plek zou zijn in de delegatie als een extra lid van het koninklijk huis mee wil naar Sotsji, moest de premier het antwoord schuldig blijven: 'Ik weet niet of het IOC een uitzondering zou maken voor royalties'.


Ook bij politieke partijen, zoals PvdA en D66, is kritiek op de topdelegatie en wordt het betreurd dat een homoactivist niet mee kan. 'De PvdA-fractie had zelf een minder zware delegatie gekozen. Nu het kabinet een besluit heeft genomen, gaat het erom dat de premier in Sotsji laat zien dat Nederland staat voor fundamentele mensenrechten', zegt PvdA-Kamerlid Michiel Servaes.


VVD-Kamerlid Han ten Broeke zegt dat het 'mooi was geweest' als een homoactivist had meegekund, maar 'niet noodzakelijk'. 'De VVD gaat ervan uit dat het kabinet altijd en overal met trots de principes uitdraagt waarvoor wij wereldwijd bekend staan', zegt Ten Broeke.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.