Kabinet moet snel kleur bekennen: westerse interventie Syrië steunen?

De komende 48 uur zal het kabinet kleur moeten bekennen: gaat het wel of niet steun verlenen aan een mogelijke westerse interventie in Syrië, onder leiding van de Amerikanen?

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken Beeld anp

Het kabinet en de Tweede Kamer tonen grote aarzelingen. Haagse bronnen verwachten dat de VS binnen enkele dagen zullen vragen om een helder standpunt van Nederland.

Concrete verzoeken
Vanmiddag komen de buitenlandspecialisten van de Tweede Kamer bijeen om te praten over Syrië. ChristenUnie, SP en D66 hadden hierom gevraagd. Zij willen onder meer van minister Timmermans van Buitenlandse Zaken (PvdA) horen of hij al concrete verzoeken heeft gekregen om een interventie te steunen.

Een Kamermeerderheid is tegen interventie en wil het VN-onderzoek afwachten over de mogelijke gifgasaanval vorige week in de buitenwijken van Damascus. Pas daarna wil de Kamer nadenken over politieke, logistieke of militaire steun aan een interventie.

Het is niet ondenkbaar dat premier Rutte al een telefoontje van het Witte Huis heeft gekregen met de vraag of Nederland bij de coalition of the willing hoort, stellen betrokkenen. Westerse troepen kunnen Syrië binnen enkele dagen aanvallen, lieten Amerikaanse afgezanten dinsdag aan de rebellen weten.

Ban Ki-moon
Minister Timmermans heeft al met diverse westerse leiders gesproken over Syrië. Onder hen is Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, die sinds dinsdag in Den Haag is voor de viering van het honderdjarig bestaan van het Vredespaleis. De Amerikaanse ambassade in Den Haag wil niets zeggen over gesprekken met Nederland. Zeker is dat Timmermans tot nu toe zowel de optie van militair ingrijpen als diplomatiek overleg openhoudt. 'Mocht gifgas zijn ingezet, dan is dit een zeer ernstige oorlogsmisdaad. Dan moet de internationale gemeenschap haar verantwoordelijkheid nemen', verwoordde Timmermans de positie van het kabinet eerder.

Het uitblijven van een concreet standpunt van Nederland zal er mogelijk toe leiden dat Nederland 'alsnog in de oorlog wordt gemoffeld', waarschuwt defensiespecialist Rob de Wijk van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Een reëel scenario is dat de VS na een interventie publiekelijk al hun NAVO-bondgenoten danken voor hun steun, waaronder Nederland vanwege de Patriot-raketten in Turkije.

Nederland kan dan sputteren dat deze alleen ingezet mogen worden ter verdediging van aanvallen vanuit Syrië, maar bij een escalatie van het conflict is dit moeilijk houdbaar. De Wijk: 'Nederland onder druk zetten om de interventie te steunen is feitelijk niet nodig, want we zitten er al.'

GroenLinks is als enige partij van mening dat ingrijpen in Syrië 'onvermijdelijk' is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden