'Kabinet moet meer aandacht geven aan structuur grote steden'

Bedrijven ondervinden steeds meer problemen met het functioneren in de grote steden, onder andere door toenemende milieueisen en door het dichtslibben van de verkeerswegen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Dat schrijven de voorzitters van de Kamers van Koophandel van de vier grote steden in een brandbrief aan premier Kok. De economische groei in de vooroorlogse oude wijken van de vier grote steden blijft achter bij die in de rest van Nederland, terwijl daar het probleem van de werkloosheid juist het grootst is.

Het kabinet bereid een plan voor om de problemen van de grote steden aan te pakken, en wil daarover binnenkort een convenant sluiten met Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Het beleid moet de problemen rondom werk, veiligheid en leefbaarheid aanpakken. Volgens de Kamers is meer ruimte voor ondernemingen voorwaarde voor het welslagen van dat beleid.

'Als we er niet in slagen om de negatieve spiraal te doorbreken en weer een bloeiende bedrijvigheid in de grote steden terug te brengen, dan hebben alle andere elementen van het grote stedenbeleid weinig kans van slagen', schrijven de Kamers in de brief. Er moet meer ruimte komen voor bedrijven in en heel dicht bij de steden, de internationale positionering van de steden moet verbeterd worden, en de steden moeten beter bereikbaar worden.

In het verleden zijn teveel bedrijven uit de grote steden weggetrokken. Om ze terug te halen moeten oude terreinen worden herstructureerd - vaak met bodemsanering - en moet er voldoende kleinschalige bedrijfsruimte gecreëerd worden. Volgens de Kamers kan de markt het geld dat daarvoor nodig is niet alleen opbrengen.

Aan de rand van de stad, waar nu al wel veel kantoorruimte beschikbaar is, moet meer industriële bedrijvigheid komen. Dat is ook nodig omdat in de nijverheid meer laaggeschoolde werklozen aan de slag kunnen komen dan in de dienstensector. Juist deze groep is in de steden oververtegenwoordigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden