Kabinet moet kiezen: had Rutte of De Jager gelijk?

Vandaag voor 12.00 uur moet het kabinet de Kamer hebben geïnformeerd over de onderpand-deal die Finland met Griekenland heeft gesloten. En - minstens zo belangrijk - of Nederland ook aanspraak kan maken op die deal.

Mark Rutte tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag. Beeld anp

Daarbij zit het kabinet in een lastig parket. Premier Rutte zei afgelopen vrijdag namelijk iets anders over deze deal dan minister Jan Kees de Jager vorige week dinsdag deed in het euro-debat in de Kamer.

De Jager zei letterlijk in de Tweede Kamer over het onderpand dat Finland had bedongen: 'Finland krijgt wellicht wat. Wij hebben gevraagd hoe het zit met andere lidstaten, als Finland wel wat krijgt. Maar dit was weer voor Finland heel belangrijk, wij hebben de PSI (betrokkenheid private sector - red.) binnengekregen'

Eilandje
Nederland hoefde zo'n onderpand volgens De Jager 'niet per se' te hebben, want voor het kabinet was vooral de privatesectorbetrokkenheid van het grootste belang. Er is in de onderhandelingen wel gevraagd naar de onderpandregeling, aldus De Jager, maar nergens maakte hij duidelijk dat is afgedwongen dat de Finse regeling ook voor Nederland zal gelden. Bovendien, zo zei De Jager later vorige week, was het het kabinet niet duidelijk dat het om geld ging. Eerder werd gedacht aan een luchthaven of een eilandje.

Maar Rutte zei afgelopen vrijdag: 'Wat Finland krijgt, dat willen wij ook'. Hij zei dat Nederland dezelfde behandeling had geclaimd. Dat is een heel andere, veel stelliger lezing, dan die van De Jager tijdens het Kamerdebat.

De vraag is nu: wie van de twee had het bij het juiste eind? Rutte of De Jager?

Buitenlandse kranten
Ook belangrijk in de brief: hoe volledig wordt de Kamer geïnformeerd? Afgelopen vrijdag deed Rutte het voorkomen of de Finland-deal niets nieuws was. 'Lees nou eens de buitenlandse kranten', hield hij het journaille voor.

Juist die opmerking zette kwaad bloed bij veel Kamerleden. De afgelopen week ging in het euro-debat vooral om vertrouwen. Het kabinet heeft de oppositie nodig, aangezien de PVV op dit dossier nooit steun zal verlenen aan de koers van Rutte en zijn ploeg. Maar in ruil hiervoor wil de oppositie dan wel volledig en tijdig worden geïnformeerd. Als de parlementsleden dan van Rutte horen dat ze over de Finse deal in de buitenlandse kranten hadden kunnen lezen, vinden zij dat in tegenspraak met de door Rutte gedane beloftes over openheid.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.