Kabinet moet geld uittrekken voor groenbeheer: dit zal de beperking van CO2-uitstoot ten goede komen

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 21 oktober 2017.

Deze boom is toe aan een snoeibeurt Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Deze boom is toe aan een snoeibeurtBeeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: natuur helpt bij CO2

In de strijd tegen klimaatverandering zet de nieuwe regering vol in op beperking van CO2. Maar de klimaatverandering helpt daarbij ook een handje mee. Het gevolg is namelijk is de toename van de productie van biomassa in het plantendek door gemiddeld hogere temperaturen, een langer groeiseizoen en meer neerslag. Veel mensen zien dit effect in hun eigen tuin, waar je meer hebt te snoeien en te wieden dan voorheen. Dat leidt tot flink wat extra CO2-vastlegging, niet alleen in struweel en bos maar ook in hoge grassen en ruigten. Goed nieuws voor Jesse Klaver, die de groene toekomst van Nederland min of meer ophangt aan de vast te leggen megatonnen CO2.

Maar het gaat wel ten koste van het beheer en behoud van onze rietmoerassen, heiden, hooilanden en graslanden in onze kostbare, vertrouwde en zo gewaardeerde cultuurlandschappen, die je alleen kunt behouden door op gezette tijden te kappen, branden, maaien of beweiden.

Dit probleem speelt ook bij de 'ontbossing' van Nederland. Sinds 2013 verdwijnt jaarlijks per saldo 1.350 hectare bos in ons land, omdat er minder bomen geplant dan omgezaagd worden, in een tempo vergelijkbaar met dat in het Amazonegebied. Dat was voldoende reden voor een gedegen analyse in de rubriek 'Klopt dit wel?' in Sir Edmund van 30 september. Het eindoordeel: 'De stelling dat Nederland procentueel gezien even snel bosoppervlak verliest als het Amazonegebied lijkt correct.' Er is niets mis met de gepresenteerde cijfers over aanplant en kaalslag van bos in ons land, maar toch ook hier een stevige kanttekening .

Er wordt volledig voorbijgegaan aan de spontane vestiging en groei van struiken en bomen in ons land, waardoor in hoog tempo vele hectaren open natuur geleidelijk dichtgroeien met houtgewas. Om alle opgehoopte extra biomassa te verwijderen is extra beheer nodig (zoals je in je tuin tegenwoordig ook meer te snoeien en te wieden hebt). En dat kost veel geld. In het regeerakkoord moet naar de woorden natuur en landschap met een vergrootglas worden gezocht (wel is sprake van politiek landschap, medialandschap en zelfs bankenlandschap), terwijlop andere terreinen vele miljoenen en zelfs miljarden worden verdeeld. Hier ligt een taak voor de beoogde bewindslieden Wiebes (klimaat) en Carola Schouten (landbouw) in Rutte III.

Joop Schaminée, hoogleraar vegetatiekunde, Radboud Universiteit Nijmegen en Wageningen Universiteit

Toet-toet

Wat grappig dat Sonja Barend in DWDD (herhaald in uw rubriek 'Top & Flop' van 20 oktober) zei dat ze nooit last van billenknijpers heeft gehad. Strikt genomen kan dat waar zijn, maar last van borstenknijpers heeft ze toch wel gehad. In ieder geval één, namelijk Rudi Carell. Iedereen die de jaren zeventig bewust heeft meegemaakt, herinnert zich hoe deze komiek (nou ja, komiek), te gast bij Sonja, haar vroeg: 'Zeg eens auto?' 'Auto', zei Sonja braaf. Waarop Rudi haar borst greep, en 'toet-toet!' riep.

Henk Boeke, Amsterdam

GeSchipholde nachtrust

Op Schiphol mogen 32 duizend vluchten in de nacht landen. Omdat de nachtperiode bij Schiphol tussen 23.00 en 7.00 uur valt, betekentdat dat er gemiddeld 88 vluchten per nacht kunnen zijn. Dat is gemiddeld een vlucht per 5minuten. En voor de omwonenden betekent dit dat zij elke 5 minuten mogen worden gestoord in hun slaap. De hele nacht door.

Bijvoorbeeld, de aanvliegroute naar de Buitenveldertbaan, die pal over Amsterdam-Zuidoost, Buitenveldert en Amstelveen voert, werd in 2016 33.221 keer gebruikt. Iets aan te doen? De clustervertegenwoordiger bij de Omgevingsraad Schiphol zei: 'Zolang concurrerende vliegvelden in Europa ook nachtvluchten toestaan is er ook nauwelijks draagvlak te vinden bij de landelijk politiek (die er uiteindelijk over gaat) voor een nachtsluiting.' Uw krant schreef gisteren hoe Schiphol rekent met methoden die in zijn voordeel werken. De nachtrust van duizenden is geSchiphold. De vraag is: durft de overheid iets eraan te doen? Is het de mens of de economie die Rutte III op eerste plek zet?

Tea Miettinen, omwonende Schiphol

Ruim baan

Een bij alle bewoners van de binnenstad van Amsterdam bekend fenomeen van 'GeSchiphold' worden (20 oktober) is dat bij windkracht 5 en hoger uit het zuidwesten het vliegverkeer gebruikmaakt van de oude Oostbaan. Dat is de zogeheten zesde baan die alleen voor zaken- en sportvliegtuigen is bedoeld. Deze baan telt niet mee bij het registreren van de geluidsoverlast, zodat men in deze omstandigheden maar al te graag de Oostbaan openstelt, waardoor (soms) de gehele dag vliegtuigen van allerlei kaliber laag over de binnenstad denderen. Zo kun je ook onder overschrijding van geluidsnormen uit komen!

Hans Moerkerk, Amsterdam

Bemoedigend

Het is bemoedigend te zien hoe doortastend organisaties zoals gemeenten en universiteiten optreden in het vaststellen en doorvoeren van hun genderneutrale beleid. Voorbeelden daarvan zijn stickers op de wc-deuren met een genderneutraal symbool en geen 'mijnheer' of 'mevrouw' meer in de aanhef van brieven en e-mails. Ik hoop op net zoveel daadkracht bij nog belangrijkere dossiers: toegankelijkheid en kwaliteit van het onderwijs bijvoorbeeld.

Jeroen Burger, Amsterdam

Sorry, sorry

Ook ik was een racist. Ik heb op 6/7-jarige leeftijd cowboy en indiaantje gespeeld. Met veel plezier. Verzacht het mijn schuld enigszins dat ik vrijwel altijd een indiaan was? Mijn moeder had voor mij namelijk een indianenpak genaaid. Ik bied mijn excuses aan (aan wie overigens?). Ook namens Hans. Elzo, Herman, Johny en al die andere vriendjes.

J.A. Bruch, Vries

Toeters, bellen en veel liefde

'Even trouwen tussendoor', stond er boven de brief van collega M. Venrooij (18 oktober). Ze betoogde dat paren niet 'tussen de soep en de aardappels' door moeten trouwen, omdat het belangrijk is iets te maken van dat moment. Toeters, bellen en liefde, dat zijn de ingrediënten om het echt gedenkwaardig en mooi te maken, schrijft ze.

Ik trouw al ongeveer tien jaar paren in de gemeente Utrecht en heb veel soorten paren langs zien komen in het stadhuis, op feestlocaties, maar ook in het stadskantoor waar de zogeheten eenvoudige huwelijken worden gesloten. Voor veel paren is het geen belangrijk moment: ze willen de zaakjes geregeld hebben omdat er een baby verwacht wordt , omdat ze bezig zijn met de koop van een huis of naar het buitenland gaan om er te werken. Islamitische paren komen even langs om ja te zeggen en een handtekening te plaatsen. Het grote feest vindt een paar maanden later plaats in Marokko of Turkije.

Dan zijn er de tweede of derde huwelijken en de huwelijken van paren die al twintig of dertig jaar samenwonen en die nu hun relatie officieel wensen te maken. Al die mensen komen met hun getuigen en soms wat andere gasten, naar het stadskantoor 'om het even te regelen'. Na de ceremonie drinken ze ergens koffie. En dan naar huis of werk. Venrooij doet deze paren onrecht. Zij markeren de dag op hún manier. Geen toeters, geen bellen, maar wel een hoop liefde. Heus, ik heb het heel erg vaak gezien.

René Guljé, trouwambtenaar gemeente Utrecht

Lekker hardlopen

Wat heb ik genoten van het opwindende verslag van Rob Gollin over de Nederlandse recordloper op de marathon, Abdi Nageeye (16 oktober). Als 78-jarige kon ik me twintig jaar geleden nog niet voorstellen dat hardlopen iets voor mij kon zijn, of dat een verslag daarvan me iets zou doen. Nu behoor ik bij de Damloop al drie jaar tot de eerste drie finishers in mijn categorie, en geniet ik met volle teugen.

Peter Bartels, Haarlem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden