'Kabinet moet Fitna laten verbieden'

Minister van Staat Hans van den Broek (CDA) roept het kabinet op naar de rechter te stappen, in een poging de anti-islamfilm van PVV-leider Geert Wilders te verbieden. ‘Laat de rechter bepalen wat zwaarder weegt: de vrijheid van meningsuiting of het landsbelang.’

Van onze verslaggever Theo Koelé

De oud-minister van Buitenlandse Zaken vreest dat Nederlanders wereldwijd het slachtoffer worden van geweldpleging door woedende moslims. In de Volkskrant zegt Van den Broek vandaag dat het kabinet een kort geding moet aanspannen, omdat de film tot veel ellende kan leiden. ‘Het is onbevredigend dat we eerst wachten totdat er doden zijn gevallen en daarna zien of we iets kunnen doen’. Als Minister van Staat is Van den Broek adviseur van de regering.

De Rijksvoorlichtingsdienst wilde dinsdag niet reageren. Premier Jan Peter Balkenende liet eerder weten dat mogelijke juridische stappen door het kabinet zijn onderzocht. Dat heeft niet tot actie geleid. Wilders zegt dat zijn film binnen de grenzen van de Nederlandse wet valt.

Kort geding
Vrijdag dient een kort geding tegen Wilders dat aangespannen is door de Nederlandse Islamitische Federatie (NIF). De organisatie wil juridisch afdwingen dat een onafhankelijke expert vóór verschijning van de film bekijkt of deze grievend is voor moslims en de islam. In dat geval zou de film verboden kunnen worden.

Wilders heeft tot dusverre elk verzoek om een ‘voorvertoning’ afgewezen. Dat is ook de reden dat zijn film vooralsnog niet op internet te zien zal zijn via de Amerikaanse internetprovider Network Solutions. Dit bedrijf zette een paar dagen geleden de website waarop Wilders zijn film wilde tonen offline.

Teleurgesteld
In de wandelgangen van de Tweede Kamer zei de PVV-politicus dinsdag teleurgesteld te zijn over de beslissing van Network Solutions. Temeer daar de Amerikanen wel ruimte bieden aan boodschappen van de radicaal-islamitische Hezbollah-beweging in Libanon. Wilders noemde de internetonderneming ‘inconsequent’.

Het is onduidelijk hoe en wanneer hij de al lang geleden aangekondigde film Fitna wereldkundig gaat maken.

Hans van den Broek (ANP) Beeld
Hans van den Broek (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden