'Kabinet moet ABN Amro en SNS verkopen'

De werkgevers steunen het kabinet niet langer in het streven nog eens 6 miljard euro te bezuinigen, onder meer door lastenverzwaringen. Een nieuw pakket zal de economie verder schaden en nieuwe bezuinigingen uitlokken. Daarom is het tijd voor een totaal ander plan.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS GIJS HERDERSCHEÊ en REMCO MEIJER

DEN HAAG - Dit zegt Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, vandaag in de Volkskrant. In navolging van de vakbonden vraagt hij het kabinet het geld op een andere manier te zoeken. 'Het moet echt anders. Het kabinet moet een totaal ander plan maken en daarmee naar Brussel gaan. Verkoop ABN Amro, SNS Reaal, verzekeraar ASR en de hypotheekportefeuille van ING. Daarmee haal je vele miljarden op. Het is tafelzilver dat de staat nooit heeft willen hebben.' Ook suggereert hij de verkoop van 30 procent van de aandelen van de Gasunie of van het elektriciteitsnetwerk Tennet.

De werkgevers waren tot nu toe belangrijke bondgenoten van het kabinet bij het op orde brengen van de overheidsfinanciën. De EU eist dat Nederland daartoe voor 2014 een bedrag van 6 miljard euro zoekt, boven op eerdere bezuinigingen. Premier Rutte en de coalitiepartijen PvdA en VVD willen daaraan voldoen en hebben al lastenverzwaringen van pakweg 2 miljard euro aangekondigd, naast bezuinigingen op de uitgaven. Zij verdedigden die koers gisteren nog in de Tweede Kamer.

Wientjes gooit het roer nu om. Hij noemt de economische situatie dramatisch. Sinds het sociaal akkoord van 11 april tussen kabinet, werkgevers en werknemers ziet hij 'een extreem zorgelijke ontwikkeling (...), een soort Japanse stagnatie.' Hij doelt op een decennium van economische malaise, waarin klassieke instrumenten - bezuinigen, tijdelijke lastenverzwaring - niet meer werken om de economie uit het slop te trekken en de overheidsfinanciën op orde te brengen.

Wientjes voorziet dat een nieuw pakket leidt tot nieuwe lastenverzwaringen voor burgers en bedrijven. 'Als je geen 6 miljard kunt bezuinigen zonder de lasten te verzwaren, laat dan die 6 miljard los. We moeten uit die spiraal.' In Brussel moet Rutte uitleggen dat een hervormingsprogramma op de rails staat. Wientjes doelt op de Participatiewet, de verkorting van de WW en de versoepeling van het ontslagrecht. 'Opgeteld heeft Rutte een verhaal waarmee hij kan aankomen.'

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en PvdA-leider Diederik Samsom wilden woensdagavond niet op Wientjes reageren. Ton Heerts, voorzitter van de vakcentrale FNV, is het met Wientjes eens dat 6 miljard te veel is. 'Ook wij werken aan voorstellen, maar dat zal nooit 6 miljard opleveren.'

Pagina 8: Interview Wientjes

Pagina 29: Commentaar

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden