Kabinet mist kans op hoge post in EU

De regering heeft in mei een kans laten lopen om een van de belangrijkste ambtelijke posten in de Europese Commissie door een Nederlander te laten vervullen....

Voorzitter Prodi van de Europese Commissie bracht in mei een bezoek aan Kok en minister Van Aartsen om te spreken over compensatie nadat Nederland de hoogste ambtelijke positie van de Europese Commissie, die van secretaris-generaal Carlo Trojan, was kwijtgeraakt. Prodi kwam bij die gelegenheid niet met lege handen, zo bevestigen bronnen dicht bij Prodi. Volgens deze bronnen kon Nederland de hoogste ambtenaar, de directeur-generaal, in de buitenlandse dienst van de Commissie leveren.

Deze dienst, bekend onder de afkorting SCR (Service Commun des Relations Extérieures), geeft jaarlijks zo'n acht miljard gulden, 10 procent van het totale budget, uit voor programma's in het buitenland.

Van Aartsen en Kok weigerden dat aanbod echter omdat, zo zeggen bronnen in de Europese Commissie, er geen geschikte Nederlandse kandidaat zou zijn.

Kok en Van Aartsen hebben sindsdien regelmatig contact met Prodi gehouden over het relatief geringe aantal Nederlanders in de top van de Commissie. Bij de Europese top in Biarritz, het afgelopen weekeinde, beklonken Kok en Prodi de gang van Koos Richelle naar het directoraat-generaal Ontwikkelingssamenwerking.

Richelle was tot voor kort de hoogste ambtenaar op het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking, maar geeft nu leiding aan de herstructurering van de WAO op het ministerie van Sociale Zaken. Volgens bronnen in Den Haag en Brussel komt 'zeer binnenkort' de officiële bekendmaking van Richelles benoeming.

Een woordvoerder van minister Van Aartsen wil geen commentaar geven op het bericht van Richelles benoeming, maar ontkent dat Prodi de toppositie bij SCR zou hebben aangeboden. Ambtenaren bij de Commissie zeggen daarop echter dat Prodi verbaasd was over de Nederlandse weigering van de baan bij SCR, omdat de Nederlandse kandidaat voor de hand lag: Sipke Brouwers.

Brouwers, die nu een directeursfunctie vervult, heeft acht jaar geleden als kabinetschef van de toenmalige Europees Commissaris Van den Broek een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouw van SCR. 'Als hij de steun van Den Haag had gehad, was hij het geworden', aldus een ambtenaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden