nieuwswetsvoorstel maximumstraf

Kabinet: maximumstraf na doodslag omhoog naar 25 jaar

Een beslissende wending in het debat over verhoging van de strafmaat voor doodslag: het kabinet komt donderdag met een wetsvoorstel dat de maximumstraf met tien jaar verhoogt, tot 25 jaar cel. 

Rechtbanktekening van hoofdverdachte Bekir E. tijdens de inhoudelijke behandeling van de moord op de 16-jarige scholiere Humeyra. Beeld ANP - Koen van Weel

Daarmee komen de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (Rechtsbescherming) tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer en het Openbaar Ministerie, zo bevestigen zij donderdag in De Telegraaf. Die willen al langer het verschil tussen de maximale straffen voor moord en doodslag verkleinen. 

Het debat daarover kwam in een stroomversnelling na de dood van de 16-jarige scholiere Hümeyra die in december 2018 op haar school in Rotterdam werd doodgeschoten door haar ex-vriend. Hoewel de dader haar al maanden achtervolgde met doodsbedreigingen en haar uiteindelijk belaagde met een doorgeladen pistool, zag de rechtbank onvoldoende bewijs om hem te veroordelen voor moord met een vooropgezet plan. Daarom kreeg hij 14 jaar cel en tbs, wegens doodslag. In geval van moord had die straf veel hoger kunnen uitpakken.

Dat leidde tot frustratie bij OM-topman Gerrit van der Burg. Hij pleitte voor verkleining van het strafgat tussen moord en doodslag: ‘Impulsdaden kunnen ook een sluitstuk zijn van een kwalijk patroon. Juridisch is het dan misschien moeilijk te bewijzen dat het om moord gaat, maar het zou goed zijn als dat verschil wat meer wordt rechtgetrokken.’

Onverteerbaar

Een meerderheid in de Tweede Kamer onder aanvoering van PvdA, VVD en SGP deelt die mening en riep het kabinet vorig jaar op de maximumstraf voor doodslag met tien jaar te verhogen. ‘Dat de moordenaar van Hümeyra slechts 14 jaar cel heeft gekregen lijkt mij voor de nabestaanden echt onverteerbaar’, aldus Kuiken over die oproep. 

‘Omdat de rechter ‘voorbedachte rade’ niet bewezen achtte, kon hij geen hogere straf opleggen. Hier leidt het recht tot onrechtvaardige uitkomsten en moeten we dus de wet wijzigen. De straf voor doodslag moet echt omhoog, zodat de daders van dergelijke gruweldaden hun verdiende loon krijgen.’

Er zijn ook partijen die nog verder wilden gaan. Onder meer het CDA pleit ervoor de maximale straf voor doodslag en moord gelijk te leggen op 30 jaar gevangenis. Kamerlid Van Dam betoogde eerder dat het verschil tussen doodslag en moord in de praktijk soms nihil is. Hij vindt het neerhalen van vlucht MH17 een prominent voorbeeld: honderden mensen vonden de dood, waarschijnlijk zonder dat de daders dat op het oog hadden. Toch zijn veel Kamerleden van mening dat zij een levenslange straf horen te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden