'Kabinet maakt historische vergissing met integratiebeleid'

De grootste oppositiepartij, de PvdA, is geschrokken van de integratienota van minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken. 'Ik vrees dat het kabinet een historische vergissing begaat', aldus integratiewoordvoerder Martijn van Dam van de partij.

Martijn van Dam

'Eigenlijk wordt er gezegd: er zijn problemen, maar wij gaan er niks aan doen. Die geluiden waren er ook in de jaren zestig en tachtig. Dat is niet goed afgelopen. Ik ben bang dat we over tien jaar weer moeten constateren dat het uit de klauwen is gelopen.'

Van Dam wijst op de problemen met de Marokkaanse jongens, die algemeen als groot worden gezien. 'Nu komt er dus geen gerichte aanpak meer. Ik kan me niet voorstellen dat de kiezers van de coalitiepartijen en de PVV willen dat de problemen worden verwaarloosd.'

Bezuinigingen
Tofik Dibi van GroenLinks vindt het juist goed dat het doelgroepenbeleid wordt afgeschaft, maar klaagt dat het reguliere beleid niet voldoende te bieden heeft, omdat er juist wordt bezuinigd. Hij juicht de nadruk op de eigen verantwoordelijkheid toe, 'maar het kabinet staat eigenlijk verder toch met heel lege handen.' Er is niet genoeg geld voor onderwijs en arbeidshervorming, zegt Dibi, en dat zijn ook voor de integratie juist onmisbare zaken.

'Er zitten al teveel mensen op de bank. Die moeten de arbeidsmarkt op of de klas in.' Veel mensen redden het zelf. 'We mogen er als Nederland ook wel trots op zijn dat er binnen een generatie al zoveel allochtonen naar het hoger onderwijs gaan.' Maar er zijn ook mensen die een extra zetje nodig hebben, aldus Dibi.

Eerder is ook vastgesteld dat veel mensen het redden dankzij de overheid en niet ondanks, stelt hij, verwijzend naar de uitkomsten van de Commissie-Blok voor integratieonderzoek.

Angst
D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt dat het kabinet de plank misslaat. 'Deze integratiemist van het kabinet getuigt van een gebrek aan zelfvertrouwen en angst voor het buitenland. Dat is ronduit dom voor een exporteconomie als Nederland. Met nog meer regels en verboden komt het vertrouwen in de samenleving niet terug. Laat het kabinet investeren in onderwijs en de economie hervormen in plaats van met nota's te komen met dit soort prietpraat.' Hij benadrukt dat de nota niet in het teken staat van stimuleren, maar van verbieden.

SMN
Voorzitter Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN): 'Het kabinet maakt met zijn integratienotitie twee fouten. Ten eerste kun je met algemeen beleid niet iedereen bereiken. Er zijn altijd kwetsbare groepen, langs etnische lijnen of niet, die een extra steuntje in de rug nodig hebben, bijvoorbeeld om aan werk te komen.

'Ten tweede investeert het kabinet zo niet meer in het maatschappelijk middenveld. En dat terwijl er veel vrijwilligers zijn die via minderhedenorganisaties willen bijdragen aan de samenleving. Mensen zoals ik. De minister ontneemt het SMN zijn financiële bijdrage, maar zegt dat hij toch met ons in gesprek wil blijven. Ik vrees echter dat wij zonder die bijdrage met ons werk moeten stoppen. Daarmee ontneemt de minister Marokkaanse Nederlanders hun stem.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden