Kabinet maakt haast met versoberen wachtgeldregeling

Het kabinet heeft haast. Nu heel Nederland moet bloeden om de begroting voor 2013 op orde te krijgen, wil het kabinet laten zien dat ook de overheid haar steentje bijdraagt. Nog voor 1 september moet daarom de wachtgeldregeling voor Kamerleden, ministers, burgemeesters en wethouders versoberd. Ook de huidige Kamerleden, die 12 september vertrekken, krijgen dan te maken met de uitgeklede wachtgeldregeling.

Demissionair premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie, eind april.Beeld ANP

De maximale duur van het wachtgeld, de werkloosheidsuitkering voor politieke ambtsdragers, zal voortaan gelijk zijn aan de duur van een normale werkloosheidsuitkering: drie jaar en twee maanden. Dat staat in het wetsvoorstel dat minister Spies van Binnenlandse Zaken maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Nu bedraagt de maximale duur nog vier jaar. Het kabinet hoopt dat de Tweede en Eerste Kamer het voorstel met spoed zullen behandelen, zodat de wet nog voor het zomerreces rond is.

Vooral die snelle invoering stuit op kritiek, omdat de regels tijdens het spel worden veranderd. Zowel de gemeenten, provincies en waterschappen als de Raad van State hebben er tevergeefs voor gepleit de sobere wachtgeldregeling niet te laten gelden voor de huidige Kamerleden, wethouders of andere ambtsdragers.

Uitzonderlijke maatregelen
Maar in uitzonderlijke tijden gelden uitzonderlijke maatregelen, vindt het kabinet. Om steun te houden voor de ingrijpende maatregelen uit het Lenteakkoord, moet de overheid het goede voorbeeld geven.
Aan de wachtgeldregeling kleeft nog altijd het imago riant, maar zo riant is het al lang niet meer, zegt VVD-Kamerlid Willibrord van Beek, die de nieuwe ingreep niettemin steunt. De echte versobering kwam er in zijn ogen al in 2010, toen de sollicitatieplicht werd ingevoerd en de maximale duur van zes naar vier jaar ging. Tot die tijd kon iemand die langer dan tien jaar werkte in het openbaar bestuur en daarbij de leeftijdsgrens van 50 gepasseerd was, wachtgeld krijgen tot aan het pensioen.

'Ik heb mensen op hun 50ste hun ontslag zien indienen onder het motto 'het zit erop, ik ga nu golfen'. Er waren wethouders die weggingen zonder de intentie om weer te gaan werken', zegt Van Beek. 'Nu de sollicitatieplicht er is, kan dat niet meer. Of je dan nog 48 maanden of 38 maanden een uitkering krijgt, maakt niet zo veel uit, waarschijnlijk vind je toch eerder een baan.'

Het had nog best wat soberder gekund, vindt PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen. Met het huidige wetsvoorstel heeft een Kamerlid van 55 met tien dienstjaren nog steeds recht op een uitkering tot aan het pensioen. 'Wat ons betreft verhoog je die leeftijd naar 60.'

Wachtgeldregeling voor ambtsdragers
Het bekleden van een politiek ambt is een onzeker beroep. Van de ene op de andere dag kan het voorbij zijn. Daarom is de wachtgeldregeling in het leven geroepen:

- Een politieke ambtsdrager heeft na het beëindigen van zijn functie recht op een jaar wachtgeld voor elk jaar dat hij het ambt heeft bekleed, met een minimum van twee jaar en een maximum van vier (met de nieuwe wet drie jaar en twee maanden). Heeft iemand korter dan drie maanden gewerkt dan krijgt hij zes maanden wachtgeld.
- Het eerste jaar bedraagt het wachtgeld 80 procent van het laatste salaris, daarna 70 procent.
- Iemand van 55 die de afgelopen twaalf jaar meer dan tien jaar zijn ambt heeft bekleed heeft recht op wachtgeld tot aan het pensioen.
n Als tijdens de wachtgeldperiode iemand wel een nieuwe baan heeft maar een lager salaris krijgt dan het laatste salaris, wordt dat aangevuld met wachtgeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden