Nieuwsverhuizing marinekazerne

Kabinet maakt afblazen mariniersverhuizing naar Vlissingen definitief: kazerne naar Gelderland

Nog zonder dat iets bekend is over compensatie voor Zeeland blaast het kabinet de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen af. De nieuwe bestemming van de mariniers is Kamp Nieuw-Milligen in de gemeente Apeldoorn.

Barbara Visser, staatssecretaris van Defensie, vrijdag op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP - Remko de Waal

Dat maakte staatssecretaris Barbara Visser van Defensie vrijdag bekend na afloop van de ministerraad. Volgens Visser wordt een adviseur aangesteld ‘om samen met Zeeland te kijken wat een gerechtvaardigd compensatiepakket zou zijn’. Een naam had Visser nog niet, maar de adviseur wordt zeker iemand ‘met kennis van Zeeland’. Voor de zomer moet de compensatie rond zijn.

‘Bittere pil’

Vicepremier Hugo de Jonge noemde het afblazen van de verhuizing een bittere pil voor Zeeland. ‘Dit proces verdient niet de schoonheidsprijs.’ Toch was het besluit volgens De Jonge onafwendbaar, gezien ‘de huidige mondiale veiligheidssituatie’ en de daarbij horende noodzaak van een korps mariniers op volle sterkte. Daarvoor moest de leegloop bij het korps, veroorzaakt door de voorgenomen verhuizing naar Zeeland, worden gestopt.

De provincie reageerde vrijdag door middel van een persconferentie op het nieuws. Volgens de Zeeuwse commissaris van de koning, Han Polman, is het vertrouwen in het Rijk ‘enorm beschadigd’. Volgens hem heeft het kabinet tegenover de provincie altijd ontkend dat alternatieve locaties werden onderzocht. Dat blijkt nu ‘achter onze rug om, als een soort geheime operatie’ toch te zijn gebeurd, oordeelde hij.

Volgens de commissaris zijn ‘spelletjes gespeeld’ door het kabinet, en dat terwijl Zeeland de komst van de kazerne al jaren voorbereidde door bedrijven te verplaatsen en infrastructuur aan te leggen. ‘Dit is onbehoorlijk bestuur. Zo ga je niet met mensen om en zo ga je ook niet om met overheden.’

Grote leegloop

Met het besluit komt een einde aan het getouwtrek rond de marinierskazerne, waarvan de verplaatsing naar Vlissingen al in 2012 werd gepland. Den Haag rekende daarmee buiten de mariniers, die een verhuizing naar Zeeland niet zagen zitten. Ze hebben partners met een baan en een sociaal netwerk rond de huidige, verouderde kazerne in het Utrechtse Doorn. Uit een enquête bleek dat 85 procent van de mariniers niet naar Zeeland wilde. 

Toen vorige maand uitlekte dat het kabinet definitief een streep door de verhuizing wilde zetten, stuitte dat op fel verzet uit Zeeland. De komst van de kazerne was juist bedoeld als compensatie voor de vele overheidsdiensten die sinds het begin van deze eeuw de provincie verlieten. Ook was er forse kritiek op het optreden van de verantwoordelijk staatssecretaris Visser, die onvoldoende met de Zeeuwse bestuurders zou hebben overlegd.

Overvallen

Niet alleen Zeeland voelde zich overvallen. Toen Visser (VVD) haar beslissing halverwege januari bekendmaakte in de ministerraad, wist premier Mark Rutte nog van niets, evenals CDA-vicepremier Hugo de Jonge. Vooral De Jonge, een geboren Zeeuw, nam het afblazen van de verhuizing hoog op. Voor Vlissingen was er op dat moment al geen weg terug meer. Later werd als compensatie gesproken over een gedeelde kazerne voor douane, marechaussee, marine en Navo-troepen op doorreis.

Op die suggestie wilde Visser vrijdag nog niet ingaan. In ieder geval moet de compensatie ‘een duurzame versterking’ betekenen voor de Zeeuwse economie. ‘Er zijn vast tal van opties.’

Hoe Barbara Visser de hele politieke kruisgang vergat
Het wordt als een van de grootste blunders gezien die dit kabinet tot dusver heeft begaan; een misverstand dat zijn weerga niet kent. En dat door een regering die controle met een heel grote C schrijft. Hoe kon het zo dramatisch misgaan bij het bekendmaken van het besluit de marinierskazerne niet naar Vlissingen te verhuizen?

De Zeeuwen voelen zich bedonderd
De mariniers gaan niet naar Vlissingen. En dat is zuur voor het stadje in het verre Zeeland. De Zeeuwen zijn kwaad. ‘Belachelijk, zo ga je als regering niet met de bevolking om.’

Hoe het zover kwam
Zes jaar geleden leek het een simpel besluit: de mariniers verhuizen van Doorn naar een gloednieuwe ­kazerne in Vlissingen. Goed voor het korps, goed voor krimpregio Zeeland. Maar het verzet nam grootse vormen aan, evenals de klachten over politiek gekonkel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden