Kabinet lijkt deels terug te komen op cultuurbezuinigingen van Halbe Zijlstra

Minister Jet Bussemaker van Cultuur trekt in de komende tweeënhalf jaar 8 miljoen euro extra uit voor talentontwikkeling in de cultuursector. De ontwikkeling van talent 'stokt op een aantal punten', schrijft de PvdA-bewindsvrouw vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (R) en de directeur van de Tretjakov Galerie Irina Lebedeva bezoeken de opening van de Mondriaan tentoonstelling in Moskou Beeld anp

Daarmee lijkt de minister voor een deel terug te komen op de bezuinigingen die tijdens het kabinet-Rutte I waren opgelegd. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur (VVD) kortte de kunstensector toen met 250 miljoen euro.

Velen spraken daarna de vrees uit dat voor talentontwikkeling niet meer genoeg geld zou zijn, temeer daar gemeenten ook nog eens werden gedwongen te bezuinigen. Vooral het schrappen van de structurele rijkssteun aan productiehuizen werd bekritiseerd, omdat die een grote rol spelen bij de ontwikkeling van talenten in de podiumkunsten.

Bussemaker concludeert naar aanleiding van 'vele brieven' en gesprekken met talenten en talentontwikkelaars dat er geld bij moet, zo meldt ze de Kamer. Maar zij herstelt niet de steun aan de productiehuizen. Volgens de minister hebben haar gesprekspartners laten weten dat het niet zinvol is om te investeren in 'instituten'.

Onder leiding van Colin Benders (M) treedt The Kyteman Orchestra op in De Effenaar Beeld anp

'Artistieke coach'
Voor de periode 2014-2016 stelt zij in totaal 1,4 miljoen euro beschikbaar om de aanstelling van vijf 'artistieke coaches' mogelijk te maken die talenten gaan begeleiden, vooral op het gebied van de podiumkunsten. Volgens haar zijn in de beeldende kunst goede ervaringen opgedaan met ervaren leermeesters die over een groot netwerk beschikken.

Een talent kan twee jaar lang maximaal 9.000 euro per jaar krijgen om de doelen te verwezenlijken die samen met de artistieke coach zijn opgesteld. Hiervoor wordt nog eens 1,8 miljoen euro gereserveerd. Voor de uitvoering van dit plan wordt de Stichting Cultuur-Ondernemen verantwoordelijk. Deze onafhankelijke organisatie, die ondernemerschap bevordert in de culturele sector, moet een 'wegwijzer' worden voor jonge kunstenaars die steun zoeken, aldus de minister.

Bussemaker wil beginnende kunstenaars ook de mogelijkheid bieden om geld te lenen tegen lage rente. Zij stelt in haar brief dat in de markt hiervoor onvoldoende mogelijkheden zijn. De minister trekt hiervoor 3 miljoen euro uit. Dit bedrag maakt volgens haar tweehonderd leningen mogelijk.

De bewindsvrouw geeft verder het Fonds Podiumkunsten 800 duizend euro extra voor talentontwikkeling. Ook de beeldende kunsten en de audiovisuele en creatieve industrie krijgen meer: in totaal een miljoen euro om 'knelpunten' te bestrijden.

Vandaag in de Volkskrant: Wat heeft jong talent hieraan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.