Kabinet legt inspraak bij groot project aan banden

Het kabinet gaat met een nieuwe wet de inspraak- en beroepsprocedures voor grote infrastructurele projecten drastisch verkorten. De aanleg van spoorlijnen, wegen en andere infrastructuur kan daardoor twee tot drie jaar eerder beginnen....

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

Het kabinet bereidt nu een wetsvoorstel voor om de verkorting van de procedures te regelen. Het wetsontwerp moet voor de verkiezingen klaar zijn, zodat er tijdens de kabinetsformatie knopen kunnen worden doorgehakt.

De procedures voor grote infrastructurele projecten nemen nu vaak tien jaar in beslag. Belangrijkste punten in het wetsvoorstel zijn: een verkorting van de inspraakprocedures tot twee keer vier weken aan het begin en einde van het proces, en stroomlijning van onderzoeken zoals de milieueffectrapportage.

Ook streeft het kabinet naar 'strakkere politieke bewaking van afgesproken spelregels', zodat besluiten over grote projecten minder vertraging oplopen. Het kabinet wil vooral dat 'derden', betrokken partijen uit de maatschappij, duidelijk wordt gemaakt hoe groot hun 'open beleidsruimte' is en hun aandeel in de besluitvorming.

Het wetsontwerp is het meest concrete besluit uit de zogeheten Missiebrief Economische Structuur, die het kabinet volgende week wil uitbrengen. In de brief worden voorstellen gedaan voor miljardeninvesteringen in de infrastructuur. De voorstellen zijn voorbereid door een commissie van topambtenaren van alle departementen (ICES).

Uit een ICES-lijst met plannen (totale kosten 65 miljard) hebben vier adviesbureaus van het kabinet een keuze gemaakt. De adviesbureaus zijn: het Centraal Planbureau, het Sociaal en Cultureel Planbureau, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne en de Adviesraad Verkeer en Vervoer. De bureaus noemen plannen die een totaal van 18,8 tot 20,8 miljard beslaan, voldoende 'robuust' om te gaan uitvoeren.

Het merendeel van de plannen betreft investeringen in autowegen (6,7 miljard gulden). De overige plannen hebben betrekking op investeringen in openbaar vervoer, natuur, milieu, de kennisinfrastructuur en woningbouw.

Het kabinet stelt vrijdag een advies over de plannen vast. Een volgend kabinet moet daarover besluiten nemen. Betrouwbare bronnen in Den Haag zeggen dat het huidige kabinet de keuze van de adviesbureaus zal aanvullen met plannen ter waarde van een aantal miljarden extra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden