Kabinet laat weinig ruimte voor meer stadsprovincies

Het kabinet laat aan provinciale en gemeentelijke besturen in de stedelijke gebieden buiten de Randstad nauwelijks nog de keuze om stadsprovincie te worden....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

'De evaluatie van de ROL-fase was in de vorige kabinetsperiode te vrijblijvend geregeld', zei Dijkstal. De VVD-minister doelt hiermee op Utrecht, Arnhem/Nijmegen, Eindhoven/Helmond en Hengelo/Enschede, vier stedelijke gebieden die net als de regio's Amsterdam, Rotterdam en Den Haag door het vorige kabinet zijn aangewezen als Regionaal Openbaar Lichaam (ROL).

Onder het vorige kabinet gold het principe dat de zeven 'BoN-regio's' (Besturen op Niveau) die het spits zouden afbijten met de vernieuwing van het binnenlands bestuur, stuk voor stuk, naar het voorbeeld van Rotterdam, een stadsprovincie zouden mogen vormen, indien ze dit al zouden willen.

Dijkstal en Van de Vondervoort stellen in hun dinsdag verschenen notitie over de voortgang van het vernieuwingsproces dat dit uitgangspunt onder hun regime wordt verlaten. Het geldt alleen nog voor de drie grote steden in de Randstad: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Die hebben elk al de eerste stappen gezet op weg naar de vorming van stadsprovincie.

De vier resterende BoN-gebieden zullen met zware argumenten moeten komen, willen ze van het kabinet alsnog goedkeuring krijgen om dit voorbeeld te volgen. 'Versterking van het provinciaal bestuur met lokale taken is alleen in bijzondere gevallen en dan nog zeer goed gemotiveerd aanvaardbaar', aldus Dijkstal en Van de Vondervoort in hun notitie.

Het alternatief voor de stadsprovincie is een aanzienlijke schaalvergroting van de centrumgemeenten, teneinde een integrale aanpak van de stedelijke problematiek mogelijk te maken. Keuze voor dat alternatief zal mogelijk gevolgen hebben voor de structuur van de provincies. Een herverkaveling van de huidige provinciegrenzen ligt in dat geval voor de hand, gaf staatssecretaris Van de Vondervoort aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden