Kabinet krijgt brede steun voor verlenging missie

De VVD zal net als de SGP en de coalitiepartijen CDA, PvdA en de ChristenUnie vóór verlenging van de missie in Afghanistan stemmen.

ANP

De VVD zal dan net als de SGP en de coalitiepartijen CDA, PvdA en de ChristenUnie voor de missie stemmen, zei Tweede Kamerlid Hans van Baalen dinsdag na afloop van de fractievergadering van de VVD. Volgens hem zal zijn fractie dan ‘als één blok’ achter de mannen en vrouwen gaan staan die het zware werk in de gevaarlijke Afghaanse provincie moeten doen.

Van Middelkoop beloofde maandag dat de krijgsmacht door de missie niet aan operationele capaciteit zal inboeten. Volgens het CDA en de VVD heeft de minister zo zijn politieke lot hieraan verbonden.

De bewindslieden beloofden verder onder meer dat zij zullen aandringen op onderhandelingen met de Taliban en het sturen van meer Afghaanse militairen en agenten naar Uruzgan. Bovendien stelden zij dat de wederopbouw in de provincie minder militair en meer civiel zal worden.

De PvdA wil dinsdagavond nog een keer proberen GroenLinks ook over te halen voor de missie te stemmen. Maar het ziet er naar uit dat GroenLinks zich niet laat verleiden en dat de partij net als de SP en de PVV tegen de verlenging blijft. De steun van D66 is nog onduidelijk, evenals die van de Partij voor de Dieren en het lid Verdonk. Naar verwachting krijgt de missie in elk geval de steun van 103 Kamerleden. Dat is flink minder dan in 2006, toen de Kamer stemde over de huidige missie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden