overzichtAir France-KLM

Kabinet koopt aandelen Air France-KLM: lees hier alles over de slepende machtsstrijd in de luchtvaartmaatschappij

Het blijft rommelen bij Air France-KLM. Niet lang geleden dreigde een conflict over het mogelijk vertrek van de Nederlandse topman Pieter Elbers uit de hand te lopen. Nu maakt het kabinet bekend dat de Nederlandse staat in het diepste geheim een aandeel van ruim 12 procent in Air France-KLM heeft genomen. Een overzicht van onze stukken over de machtsstrijd binnen Air France-KLM.

Medewerkers bieden een petitie aan voor het herbenoemen van hun CEO op het hoofdkantoor van KLM. Met de petitie wil het personeel de steun voor Pieter Elbers uitspreken.Beeld ANP

Al sinds de fusie van Air France en KLM in 2004 is er strijd om de macht. Vanuit Nederland bestaan er zorgen over een machtsgreep door de Fransen. Die argwaan is aangewakkerd nu de topman bij Air France-KLM, Ben Smith, een plek zou eisen in de raad van commissarissen bij KLM, zoals hij ook een zetel bekleedt in de raad van toezicht van de holding. Bij KLM zien ze de komst van zo’n hooggeplaatste pottenkijker als een aanval op de relatieve zelfstandigheid van de Nederlandse tak.

Bovendien wil Smith meer grip krijgen op de Nederlandse tak. Tot groot ongenoegen van het Nederlandse personeel. Een bezoekje van topman Smith aan de pilotenbond in februari moest de onrust bij het bedrijf te verminderen, maar leidde juist weer tot commotie.

Topman Ben Smith van Air France-KLM.Beeld La Presse Canadienne

De Canadees Smith staat sinds augustus 2018 aan het roer van Air France-KLM. Het is een van de zwaarste karweien uit zijn carrière: het rommelt intern en de buitenwereld heeft vele boze gezichten. Dit zijn de zes belangrijkste uitdagingen waarmee hij te maken krijgt. 

Ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) uitten tegen Smith hun zorgen over diens plannen met KLM. Maar hoeveel invloed heeft Den Haag nog? We zochten het uit, samen met zes andere vragen over het lot van KLM.

Politiek Den Haag sprak zijn steun uit voor topman Pieter Elbers, premier Rutte incluis: ‘Wij moeten zorgen omzetten in actie,’ aldus de premier. Ondertussen vroeg economieredacteur van de Volkskrant Peter de Waard zich af of Elbers wellicht bezig was om KLM uit het Frans/Nederlandse concern te halen: een Nederlandse exit

In februari wordt de termijn van Elbers toch verlengd, hoewel Smith in ruil daarvoor alsnog meer macht naar zich lijkt toe te trekken. Tijdens de onrust rondom zijn positie, werd constant het ‘KLM-gevoel’ benadrukt. Maar wat is dat eigenlijk? We zochten het uit en het heeft iets met thuiskomen, blauwe uniformen en het aroma van koffie te maken.

Ceo Pieter Elbers van KLM.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden