NIEUWSPERSCONFERENTIE RUTTE

Kabinet kondigt flinke reeks versoepelingen coronamaatregelen aan

Vanaf 1 juli geldt geen maximumaantal bezoekers meer voor bijeenkomsten. Dat maakte premier Mark Rutte woensdagavond bekend bij de persconferentie over de coronacrisis.

Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en gebarentolk Irma Sluis tijdens de persconferentie van het kabinet.Beeld ANP

‘We gaan met meer vrijheid de zomer in dan gedacht’, zei Rutte op de persconferentie, de laatste over de crisis voor de zomervakantie. Een groot deel van de versoepelingen die het kabinet op zijn routekaart pas voor 1 september had voorzien, kunnen door het lage aantal doden en besmettingen al per 1 juli ingaan. Dat gaat wel gepaard met extra verantwoordelijkheid, zei hij. ‘Wat ons de komende tijd te doen staat, is zorgen dat er geen tweede golf komt.’

Bijeenkomsten

Vanaf 1 juli mogen binnen spontane bijeenkomsten van maximaal 100 gasten plaatsvinden. Het maximum geldt niet als vooraf reserveringen worden gemaakt en mensen een gezondheidscheck doorlopen. Dat betekent dat schouwburgen, theaters, grote restaurants, kerken en sportverenigingen weer mensen mogen ontvangen. Bezoekers moeten wel anderhalve meter afstand tot elkaar kunnen houden. 

Buiten zijn zonder reserveringen en gezondheidschecks maximaal 250 gasten toegestaan. Een uitzondering geldt voor horecaterrassen: daar blijft een gezondheidscheck hoe dan ook nodig. Doordat het maximum ook buiten vervalt, zijn ook concerten, festivals en voetbalwedstrijden weer denkbaar. Dan moeten er wel genoeg zitplekken zijn om anderhalve meter afstand te kunnen houden, zei Rutte.

Na de pretparken en dierentuinen mogen ook braderieën en kermissen weer open. Vooral de kermishouders voerden de afgelopen weken een stevige lobby om weer te mogen openen.

De vraag is of grote evenementen vanaf 1 juli echt weer van start kunnen gaan. Het aanvragen van een vergunning duurt vaak een week of zes, zei de premier. Het blijft aan het lokaal bestuur om te controleren of organisaties hun activiteit zo kunnen inrichten dat de anderhalve meter mogelijk blijft.

Treinen mogen voller

Per 1 juli mogen middelbare scholen weer zoals normaal lesgeven, al zullen zij de lessen pas na de zomervakantie weer oppakken. Leerlingen hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te bewaren. De afstand wordt ook op andere plekken losgelaten voor jongeren tot 18 jaar. Wel moeten de leerlingen nog afstand houden tot hun leraar.

In het openbaar vervoer zijn vanaf 1 juli alle stoelen weer beschikbaar, net als in taxi’s, personenbusjes en touringcars. Ook het advies om het ov alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen vervalt. ‘Wel geldt: vermijd drukte. Reis niet onnodig in de spits.’ Een mondkapje blijft verplicht. Ook het in je eigen auto vervoeren van mensen van buiten je eigen huishouden mag weer.

Sport

Alle sporters mogen per 1 juli weer beginnen, zowel binnen als buiten, en zowel recreatief als in wedstrijdverband. Of het een contactsport betreft, maakt niet uit. Eerder werd al medegedeeld dat sportscholen vanaf 1 juli onder voorwaarden weer open mogen.

‘Helaas zijn er nog enkele uitzonderingen’, zei Rutte. Vanwege het besmettingsrisico blijven discotheken en nachtclubs  gesloten. ‘Op 1 september is er een nieuw weegmoment.’  Ook hard meezingen, schreeuwen en spreekkoren aanheffen tijdens evenementen en bijeenkomsten, zoals in de kerk of bij voetbalwedstrijden, blijft verboden.

Verpleeghuizen open

Na Rutte nam minister De Jonge (Volksgezondheid) het woord. Hij kondigde aan dat verpleeghuizen hun bezoek niet meer hoeven te beperken, zolang de locatie vrij is van besmettingen. Ook mogen bewoners weer naar buiten. ‘Dit is het moment voor alle verpleeghuizen om de ruimte te benutten die er is.’

De GGD en het RIVM onderzoeken of het nuttig is mensen die in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon altijd te testen, ook als er nog geen klachten zijn. Zulke tests kunnen de quarantaine verkorten als de uitslag negatief is. Is de uitslag positief, dan is het voordeel dat de zieke eerder in beeld is.

De gehele aanpak van het kabinet is gericht op het voorkomen van de tweede golf, maar als die er toch komt, moeten we voorbereid zijn, zei De Jonge. Pakhuizen liggen vol met mondmaskers en andere beschermingsmiddelen. De komende week komt het Landelijke Netwerk Acute Zorg daarnaast met een plan om de capaciteit op intensive cares flexibel te verhogen van de huidige 1.150 ic-bedden tot 1.700 bedden.

De Jonge zei dat hij half juli een besluit wil nemen over het gebruik van de corona-app, die moet helpen bij het opsporen van besmettingen. Ook in rioolwater wil hij voortaan meten hoe sterk het virus in dat gebied aanwezig is.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat op het terras reserveringen verplicht zijn. Dat klopt niet. Gezondheidschecks zijn verplicht. 

Welke coronamaatregelen kunnen we missen? En andere dilemma’s over corona
Dat we te veel doen tegen corona staat vast. Veel van de maatregelen zijn op het eerste gezicht overbodig, maar het is toch ingewikkeld ze in te trekken. ‘Als je gaat afschalen, ga je al snel de Zweedse kant op. En daar gaat het niet goed.’

Bij elke versoepeling komt Nederland meer in de knel
Steeds meer wordt Nederland een land in verwarring. Met elke versoepeling neemt ook de onvrede toe over de ‘willekeur’. De lijst met sectoren die in opstand komen, groeit met de dag.

Middelbare scholen hebben straks weer volle klassen. Niet elke docent vindt dat verantwoord
De middelbare scholen mogen na de zomervakantie weer helemaal open. Opluchting overheerst, maar er zijn ook zorgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden