Kabinet komt met plan voor 'nationale hypotheekbank'

Nederlandse hypotheken worden verhandelbaar voor grote beleggers. Het kabinet garandeert de waarde van de belegging. Banken die de hypotheken nu bezitten, krijgen bij verkoop weer de beschikking over baar geld. Dit moet de financiering van het bedrijfsleven ten goede komen.

Nederlandse hypotheken worden verhandelbaar voor grote beleggers. Beeld anp

Dit is de essentie van het plan voor een 'nationale hypotheekbank' dat het kabinet op Prinsjesdag wil presenteren. In eerste instantie was het de bedoeling dat Nederlandse pensioenfondsen de hypotheken zouden overnemen van de banken. Nu is het de bedoeling dat ook andere grote, institutionele beleggers, zoals beleggingsfondsen en buitenlandse pensioenfondsen de hypotheken kunnen overnemen. Nederlandse hypotheken zouden een aantrekkelijke belegging zijn omdat de huizenbezitter tot 'de laatste snik' zijn huis zou afbetalen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerikanen die hun hypotheek en hun huis heten op te geven zodra zij in financiële problemen komen.

Het gaat om hypotheken tot 290 duizend euro die nu onder de zogenoemde Nationale Hypotheekgarantie, NHG, vallen. Hiervoor staat de overheid al garant. De afgelopen maanden is naarstig overlegd tussen banken, pensioenfondsen en kabinet over de 'nationale hypotheekbank'. Het plan werd gelanceerd door werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes om de banken aan nieuw kapitaal te helpen. In juni werden de drie partijen het in principe eens. Het kabinet hikte echter lang aan tegen de garantie van de verhandelde hypotheken. Hiervoor schijnt nu een formule te zijn gevonden die de Nederlandse overheid niet extra kwetsbaar maakt en de verhandelbaarheid niet belemmerd.

Akkoord
De coalitie is het eens over een saneringspakket van 6 miljard euro. 'De klus is geklaard', zegt een tevreden minister Dijsselbloem. Minima krijgen een extraatje van 100 euro.

Voor het vijfde jaar op rij daalt volgend jaar de koopkracht. Dat is in de recente geschiedenis alleen in de jaren tachtig gebeurd. De gemiddelde koopkrachtdaling komt volgend jaar uit op 1 procent. Dit heeft het kabinet dinsdag vastgesteld bij de afronding van de begroting voor volgend jaar.

De koopkrachtdaling is het gevolg van de 6 miljard die het kabinet extra wil bezuinigen. Eerder deze maand stelde het Centraal Planbureau vast dat de koopkracht volgend jaar niet zou dalen of stijgen. Maar in die berekening hield het CPB geen rekening met de extra bezuiniging.

Op Prinsjesdag 17 september presenteert het kabinet de complete plannen. Met het bezuinigingspakket van 6 miljard hoopt Rutte II het begrotingstekort in 2014 onder de Brusselse maximumeis van 3 procent van het bruto binnenlands product te houden. Of dat lukt is de vraag; uit de CPB-cijfers blijkt dat het kabinet daarvoor eigenlijk 9 miljard moet bezuinigen.

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) wil niets zeggen over de samenstelling van zijn '6 miljard pakket'. 'Dit pakket is in totaal goed voor Nederland', zei hij dinsdag na afloop van begrotingsbesprekingen. 'De klus is geklaard en op Prinsjesdag krijgt u de resultaten.'

Bevriezen salarissen
Een aantal ingrediënten van het 6-miljard-pakket is bekend. Zo moet het nog een jaar bevriezen van ambtenarensalarissen 1 miljard euro opleveren. Het niet aanpassen van belastingtarieven aan de inflatie zorgt voor een lastenverzwaring van 1,1 miljard. En werkgevers betalen in 2014, net als 'eenmalig' dit jaar, 16 procent belasting voor werknemers die meer dan 150.000 euro verdienen. Dat levert de fiscus een half miljard op.

Overheidsinstanties krijgen niets extra om inflatie te corrigeren, wat voor 700 miljoen euro aan minder uitgaven zorgt. Mogelijk krijgen ze daar bovenop nog met een kaasschaafoperatie te maken. Verder claimt minister Schippers (VWS) een extra besparing van 1 miljard per jaar op de zorgkosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.