Kabinet komt met extra bezuinigingen

Het kabinet is het vrijdag eens geworden over een extra pakket bezuinigingen van 3,9 miljard euro. Dit komt bovenop de 13 miljard waartoe het kabinet begin van deze zomer besloot....

De suggestie dat het bedrijfsleven bij de bezuinigingen wordt bevoordeeld, omdat belastingverhogingen daar achterwege zijn gebleven terwijl particulieren fors moeten inleveren, wees Balkenende af. Hij betoogde dat het juist het bedrijfsleven is dat ervoor moet zorgen dat Nederland er economisch weer bovenop komt.

Over feitelijke maatregelen in het kader van de bezuinigingsoperatie wilde de premier geen mededelingen doen. De ministerraad vergadert daar volgende week over. 'Dan vindt de fine-tuning plaats', aldus Balkenende.

Of de pil uit het ziekenfonds gaat en vergoeding van tandartskosten voor volwassenen, beslist het kabinet ook dan pas. De kans dat dit gaat gebeuren is groot, omdat minister Hoogervorst van Volksgezondheid voor een bijzonder grote bezuiniging staat ingeboekt.

Een van de nieuwe bezuinigingsvoorstellen waartoe is besloten is volgens bronnen rond het kabinet de vervroegde invoering van het nieuwe WAO-stelsel; in 2005 in plaats van 2006. De instroom in de WAO moet daardoor nog sterker worden teruggedrongen. Het zou 500 miljoen euro opleveren.

Het kabinet wil ook de aanvulling op de ziektewet in het tweede (ziekte)jaar afschaffen. Werknemers krijgen in dat jaar dan niet meer dan 70 procent van hun loon. Alleen werknemers die in dat tweede ziektejaar slechts 70 procent van hun loon hebben ontvangen, zouden ook in aanmerking komen voor een volledige WAO-uitkering.

De motorrijtuigenbelasting gaat in de toekomst jaarlijks omhoog met het percentage van de inflatie. Woningbouwcorporaties moeten gaan meebetalen aan de huursubsidie. Daarmee bespaart het rijk 250 miljoen euro. Het provincie- en gemeentefonds wordt met 350 miljoen gekort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden