KABINET KOK: Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen, Drs A. Nuis (D66)

Aad Nuis (51)is de geestelijk vader van de ingrijpende reorganisatie van het hoger onderwijs die is aangekondigd in het regeerakkoord....

Dat zal een kwestie zijn van veel praten en nota's schrijven. Pas in de volgende kabinetsperiode wordt een nieuw stelsel ingevoerd, zo is de bedoeling. De portefeuille van Nuis is omvangrijk, zo niet overladen. Terwijl hij de grootste herstructurering in de geschiedenis van het hoger onderwijs in goede banen moet leiden, doet hij er en passant ook het kunst- en mediabeleid bij.

In zijn pre-politieke leven werd Aad Nuis vooral bekend als literair criticus van de Haagse Post, tussen 1975 en 1981. Daarvoor was hij onder meer hoofdredacteur van uitgeverij het Spectrum, en wetenschappelijk medewerker bij polemologie in Groningen, politicologie in Amsterdam en Nederlands in Leiden. In 1958 studeerde hij af aan de politiek-sociale faculteit in Amsterdam. Hij schreef zeven boeken en kreeg in 1986 de Pierre Bayleprijs voor de literaire kritiek.

De intellectueel Nuis zal de komende jaren ongetwijfeld worden aangevallen als een verrader, de doodgraver van de universiteiten. Deze opvatting bestrijdt hij met alle kracht. Hij wil juist ruimte scheppen voor de echte talenten, stelt hij, door de grote massa een beperkte opleiding te geven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden