Kabinet kiest voor verhoging van vaste belastingaftrek werkenden

Het kabinet wil de vaste belastingaftrek voor beroepskosten volgend jaar verhogen met 250 gulden. Deze verhoging van het zogenoemde arbeidskostenforfait is een van de maatregelen waarmee de koopkracht van werknemers en niet-werkenden in 1996 op peil wordt gehouden....

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

De ministerraad bespreekt vandaag de verhoging van het arbeidskostenforfait samen met een verhoging van de belastingvrije som en een kleine verlaging van het belastingtarief in de eerste schijf (het inkomen tot 45 duizend gulden). Deze laatste maatregelen komen ten goede aan alle belastingbetalers. De tweede belastingschijf wordt verlengd, waardoor over inkomens boven de 89 duizend iets minder belasting hoeft te worden betaald.

De vaste aftrek voor beroepskosten bedraagt dit jaar minimaal 237 gulden en maximaal 2139. Die bovengrens zal in 1996 uitkomen op ongeveer 2400 gulden. Dit bedrag kan alleen worden afgetrokken door werkenden, mensen met - in belastingtermen - een inkomen uit arbeid.

Het kabinet bespreekt de maatregelen in het kader van de lastenverlichtingen van volgend jaar voor burgers en bedrijven. Daarmee is drie miljard gulden gemoeid, oplopend tot zes miljard in 1997 en 1998. Vooral werkgevers zullen profiteren van die lagere premies en belastingen. Maar de burgers zullen er in koopkracht niet op achteruit mogen gaan, is besloten.

De betrokken ministers zijn het eens over de vormgeving van de lastenverlichting. Werkgevers hoeven volgend jaar 1,4 procent minder overhevelingstoeslag (OT) te betalen, een bedrag dat ze overmaken aan werknemers. Daarnaast hoeven werkgevers minder WW-premie te betalen: er wordt een franchise ingevoerd, een gedeelte van het loon waarover geen WW-premie hoeft te worden betaald. Er vloeit daardoor minder geld naar het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWF) waaruit de WW-uitkeringen worden betaald, maar dat vormt door de dalende werkloosheid geen probleem.

Het kabinet verlaagt de loonkosten van de laagstbetaalden, waardoor meer langdurig werklozen een baan moeten kunnen vinden. Er wordt een korting gegeven op de belastingen en premies die werkgevers voor die groep moeten betalen. Die korting bedraagt 1125 gulden, voor iedere werknemer met een loon vanaf het minimum tot 15 procent daarboven.

De franchise (premievrij gedeelte) in de ziekenfondspremie, die dit jaar nog van kracht is, wordt volgend jaar afgeschaft. Werkgevers èn werknemers hoeven over dit jaar de eerste veertienduizend gulden loon geen ziekenfondspremie te betalen. Ook de invoering van zo'n franchise in de overhevelingstoeslag is van de baan, omdat de eerder genoemde maatregelen voldoende zijn, aldus het kabinet. Het geld dat hiermee wordt bespaard, twee miljard gulden, wordt deels gebruikt om de andere maatregelen te financieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden