Kabinet kiest toch nog niet voor beursgang Schiphol

Het kabinet verkoopt het minderheidsbelang in luchthaven Schiphol mogelijk toch niet via een beursgang. Minister Zalm (Financiën) heeft onder druk van het CDA besloten de optie van onderhandse plaatsing van aandelen open te houden....

ANP

Pas aan het einde van de voorbereidingen op beide varianten maakt het kabinet een definitieve keuze. Minister Zalm stuurt de Tweede Kamer waarschijnlijk donderdag een brief over Schiphol.

Een maand geleden liet de VVD-bewindsman het parlement nog weten dat uit onderzoek was gebleken dat een beursgang voor Schiphol de beste weg was. Die zou vervolgens volgens Zalm het best in 2006 kunnen plaatsvinden.

Onderhandse plaatsing betitelde het kabinet toen nog als een risico voor de financiële positie van de luchthaven. Desondanks hield coalitiepartij CDA vast aan die optie in de overtuiging dat het publieke belang dan het best gewaarborgd zou zijn.

Topman Van Wijk van Air France-KLM uit donderdag in een interview met de Volkskrant zijn zorgen over de privatisering van Schiphol. ‘Het gevaar bestaat dat een private ondernemer niet in het minder winstgevende luchtvaartgedeelte gaat investeren, maar op de andere activiteiten, waar een beter rendement te behalen is. Ik zeg: overheid let op je publieke zaak. Je privatiseert het verkeersknooppunt Oudenrijn toch ook niet?’

De discussie over de privatisering van Schiphol speelt al sinds 1995. De gedeeltelijke privatisering is opgenomen in het huidige regeerakkoord, maar een goed beursklimaat werd wel als voorwaarde gesteld. Een Kamermeerderheid van CDA en PvdA is tegen een beursgang. Om uit de impasse te kunnen komen, besloot de Tweede Kamer twee weken geleden bij een onafhankelijke deskundige advies in te gaan winnen over de voor- en nadelen van een beursgang en een onderhandse plaatsing.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden