Update

Kabinet kan doorgaan met missie Kunduz

Het kabinet kan doorgaan met de missie naar Kunduz om Afghaanse politiemensen te trainen. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich dinsdagavond achter de nadere afspraken die Nederland heeft gemaakt met de Afghaanse autoriteiten en de NAVO over de uitzending.

Tweede Kamerlid van GroenLInks Mariko Peters schudt de hand van minister van Defensie Hans Hillen. Rechts minister van Binnenlandse Zaken Uri Rosenthal.Beeld anp

De regeringspartijen VVD en CDA hadden in januari al ingestemd met de missie, net als D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP. Met name GroenLinks en de ChristenUnie hadden toen nog wel extra eisen op tafel gelegd. Ze wilden onder meer een langere opleidingsduur en garanties over de civiele taken die de agenten moeten vervullen.

GroenLinks en de ChristenUnie konden zich vinden in de uitleg die het kabinet hierover in het debat heeft gegeven. Gedoogpartij PVV, de grootste oppositiepartij PvdA alsook de SP en de Partij voor de Dieren waren en blijven tegen de missie.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zei tijdens het debat dat hij er alle vertrouwen in heeft dat vóór het begin van de missie in Kunduz afspraken zijn gemaakt met de nieuwe politiechef van die provincie. Nederland heeft al schriftelijke afspraken gemaakt met de regering in Kabul over de politietrainingsmissie, maar die moeten nog vertaald worden naar de provincie Kunduz.

De precieze formulering daarvan vergt enige tijd, omdat 'we de lokale omstandigheden en context in Kunduz goed tot ons moeten laten doordringen', aldus Rosenthal. Volgens hem is het geen kwestie van 'in een vloek en een zucht een papiertje tekenen' maar wordt er heel zorgvuldig over gesproken.

Helderheid
Vooral de ChristenUnie drong aan op helderheid hierover. De vorige politiebaas in Kunduz is onlangs vermoord. Voor de SP riep dat nieuwe vragen op over de in hun ogen onveilige situatie in Kunduz. Maar volgens het kabinet is de noordelijke provincie relatief nog altijd een stuk veiliger dan het zuidelijke Afghanistan.

Rosenthal benadrukte dat het echte werk nog moet beginnen en dat dan zal blijken hoe dat zal verlopen. Hij waarschuwde wel dat het een missie zal worden met incidenten en met tegenslag. Het kabinet zal hierover open kaart spelen richting het parlement en de bevolking, zo zegde hij de Kamer toe.

Aangemeld
Volgens minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie hebben tot dusver in totaal 22 politiemensen zich aangemeld om mee te doen aan de politietrainingsmissie. De sollicitatietermijn voor agenten sloot dinsdag. Politiemensen kunnen vrijwillig meedoen met een missie, maar militairen zijn verplicht te gaan als hun eenheid wordt aangewezen.

Opstelten zei dat er geen sprake was van onrust onder militairen en politiemensen over de vermeende verschillen in hun arbeidsvoorwaarden tijdens de uitzending. De bonden hadden hier eerder melding van gemaakt. De missie zal vanaf de zomer in fases beginnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden