Kabinet kan Bonaire niet dwingen tot homohuwelijk

Het kabinet wil dat ook homo's op Bonaire kunnen trouwen. Harde toezeggingen daarover kunnen de betrokken ministers echter niet doen, omdat de overzeese eilanden andere regels hanteren dan Nederland....

ANP

Dat bleek dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Boris van der Ham van D66 had toezeggingen gevraagd, omdat de grootste politieke partij op Bonaire heeft aangegeven geen homohuwelijken te willen op het eiland.

De partij UPB loopt daarmee vooruit op een staatkundige vernieuwing, waardoor Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland wordt. In het regeerakkoord staat dat homo's en lesbo's in elke gemeente moeten kunnen trouwen.

De zorgen die Van der Ham uitte over de opstelling in Bonaire vonden weerklank bij de VVD, SP en GroenLinks. ‘Het is nadrukkelijk de bedoeling dat ook op de eilanden een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht mogelijk is’, aldus PvdA-minister Ronald Pasterk, verantwoordelijk voor homo-emancipatie.

Zijn collega Ernst Hirsch Ballin van Justitie waarschuwde dat de praktijk weerbarstig is. Het kabinet kan Bonaire niet verplichten tot het sluiten van homohuwelijken.

In het akkoord over een nieuwe staatkundige indeling van de overzeese eilanden staat dat zij de Nederlandse wetgeving zullen overnemen voor zover ze dat wenselijk en noodzakelijk vinden. ‘Ik kan geen garanties geven in de nog lopende onderhandelingen’, aldus Hirsch Ballin. ‘Het is ook een misverstand om te denken dat die eilanden alleen maar verafgelegen gemeenten worden.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden