Kabinet kan bejaarde miljonairs niet uit ziekenfonds weren

Het kabinet ziet geen kans bejaarde miljonairs uit het ziekenfonds te weren. De Tweede Kamer had daar wel om gevraagd, omdat zij het niet eerlijk vindt dat ouderen met een groot vermogen of een ruim effectenbezit vanwege hun kleine pensioen verzekerd mogen zijn bij het ziekenfonds....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Niet bekend

Het doorpluizen van het totale bestand aan ziekenfondsverzekerden (negen miljoen personen) op de aanwezigheid van bejaarde rijken is zó kostbaar, dat de kosten daarvan niet opwegen tegen de besparingen die het verwijderen van de miljonairs uit het ziekenfonds zou opleveren, zo blijkt uit de kabinetsplannen. Daar komt bij dat het weren van alleen rijke ouderen uit het ziekenfonds volgens juristen neerkomt op discriminatie.

Door de veranderingen die het kabinet vanaf 1 januari 1998 wil aanbrengen in de Ziekenfondswet, krijgen 65-plussers meer vrijheid om te kiezen tussen ziekenfonds en particuliere verzekering. Wie particulier verzekerd is, mag dat blijven als de overstap naar het fonds onvoordelig is.

Dat geldt met name voor gepensioneerde rijksambtenaren in de particuliere verzekering. Zij krijgen nu een zogeheten ZVO-toeslag als hun ziektekosten een bepaalde grens overschrijden. Die zouden ze kwijtraken als ze vanwege hun lage pensioen naar het ziekenfonds zouden moeten overstappen. Daarom mogen zij particulier verzekerd blijven.

Ook AOW'ers met een klein pensioen die particulier verzekerd zijn en vanwege de zogeheten wet-Van Otterloo zouden moeten overstappen naar het fonds, mogen onder voorwaarden bij hun eigen, particuliere verzekering blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden