Kabinet kampt met nieuwe tegenvaller

DEN HAAG Het demissionaire kabinet zal binnenkort forse bezuinigingen aankondigen die nog voor het eind van dit jaar moeten zijn gerealiseerd....

Demissionair minister van Financiën De Jager (CDA) heeft zijn collega’s laten weten dat er geen extra geld voorhanden is. De Jager moet voor 1 juni de zogenoemde Voorjaarsnota bij de Tweede Kamer indienen. Deze nota inventariseert tegenvallers, meevallers en bezuinigingen voor de lopende begroting.

De grootste tegenvaller, ruim 2 miljard euro, zit in de zorg. Minister Klink (CDA) van Volksgezondheid moet dit bedrag met bezuinigingen goed maken.

De tegenvaller doet zich op vrijwel alle punten van zijn begroting voor, van uitgaven aan medisch specialisten tot ‘persoonsgebonden budgetten’ voor gehandicapten.

Tot nu toe wilde Klink kostenstijgingen in de zorg beperken door meer concurrentie in te voeren en de kwaliteit te verbeteren. De Tweede Kamer heeft dat beleid echter ‘controversieel’ verklaard. Daardoor lijkt Klink nu niet aan harde ingrepen te ontkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de eigen bijdrage voor de psycholoog of de fysiotherapeut, of om het schrappen van vergoedingen uit de basisverzekering. Voor geen van beide type maatregelen bestaat in de Tweede Kamer veel enthousiasme.

Het College voor Zorgverzekeringen heeft Klink al geadviseerd om de vergoeding van de tandarts voor 18- tot 22-jarigen uit de basisverzekering te schrappen. Ook de anticonceptiepil zou uit het pakket kunnen. Met deze maatregelen, en enkele kleine toevoegingen aan de basisverzekering, bespaart Klink ‘slechts’ 125 miljoen.

Minister Rouvoet van Onderwijs heeft te maken met meer studenten. Door de crisis kiezen scholieren en studenten ervoor langer te studeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.