Kabinet Israël stemt zaterdag over bestand Gaza

Het Israëlische veiligheidskabinet stemt zaterdagavond over een Egyptisch voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft een belangrijke regeringsmedewerker vrijdag gezegd.

AP

In het Israëlische veiligheidskabinet zitten twaalf ministers, onder wie die van defensie en buiten- en binnenlandse zaken.

Mocht het voorstel worden aangenomen, dan bouwt Israël het offensief in Gaza geleidelijk af. Er zal dan bekeken worden hoe de strijders van Hamas daarop reageren. Als die doorgaan met raketbeschietingen zal Israël het offensief weer opschroeven. Als Israëlische troepen zich definitief terugtrekken uit Gaza, zal daar eerst een officiële verklaring aan voorafgaan, zei de bron bij de regering.

Het Egyptische voorstel houdt onder andere in dat Egypte met internationale hulp de wapensmokkel naar Gaza gaat aanpakken. De Verenigde Staten hebben Israël vrijdag in een akkoord beloofd daaraan medewerking te zullen verlenen. Later wordt dan gesproken over het opheffen van de blokkades aan de grenzen van Gaza.

Er staat voor zondag in Caïro nog een overleg over een staakt-het-vuren gepland, waarvoor onder andere Israëlische vertegenwordigers en secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zijn uitgenodigd. Onduidelijk is nog of de genodigden zondag naar Caïro zullen gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden