Kabinet Israël stemt in met Wye-afspraken

Het Israëlische kabinet heeft woensdagavond het akkoord van Wye Plantation met de Palestijnen goedgekeurd. De regering-Netanyahu verbond een aantal voorwaarden aan die instemming....

REUTERS; AP; AFP

Reuters, AP, AFP

JERUZALEM

De volgende stap in de uitvoering van het in de VS onder het toeziend oog van president Clinton gesloten interim-vredesakkoord is de goedkeuring door het Israëlische parlement. Het is de bedoeling dat dit begin volgende week gebeurt. Er worden geen problemen bij verwacht, want de oppositionele Arbeiderspartij heeft al gezegd voor te zullen stemmen. Vervolgens kan dan de eerste fase van de beoogde Israëlische terugtrekking van 13 procent van de Westelijke Jordaanoever haar beslag krijgen.

Het kabinet van Netanyahu heeft er twee weken over gedaan om tot een besluit over het Wye-akkoord te komen. Verleden week werd het kabinetsberaad geschorst na een Palestijnse aanslag in Jeruzalem.

Voor sommige ministers is het een onverteerbare gedachte om onder welke omstandigheden ook grondgebied op te geven. Ook Netanyahu verklaarde gisteren, bij het bekendmaken van het kabinetsbesluit, dat het moeilijk was afstand te doen van 'zelfs maar één vierkante centimeter'.

Netanyahu deelde mee dat zijn regering vier voorwaarden verbindt aan het aanvaarden van de overeenkomst. Om te beginnen zal de regering ook de volgende twee fasen van de terugtrekking (die volgens plan in januari moet zijn afgerond) weer apart moeten goedkeuren. De ministers zullen dan beoordelen of de Palestijnse Autoriteit haar verplichtingen op het gebied van de terrorisme-bestrijding nakomt.

Israël stelt voorts als voorwaarde dat het Palestijnse Handvest (dat oproept tot vernietiging van de staat Israël) door middel van een stemming in de Palestijnse Nationale Raad wordt herroepen. In het Wye-akkoord staat hierover slechts, dat de PNR half december zal 'instemmen', met een eerdere brief van Arafat aan Clinton, waarin eerstgenoemde aangeeft welke passages uit het Handvest worden geschrapt.

President Clinton heeft bij de ondertekening van het Wye-akkoord gezegd dat hij die bijeenkomst van de Palestijnse Nationale Raad wil bijwonen. De vraag of (en hoe) er over de intrekking van de omstreden passages moet worden gestemd, blijkt sinds de ondertekening van Wye een heet hangijzer. Overigens heeft de PNR al eerder, in het voorjaar van 1996, ingestemd met een voorstel van Arafat om de tegen Israël gerichte clausules uit het Handvest te verwijderen.

Het Israëlische kabinet heeft verder als randvoorwaarde gesteld dat de destijds in Oslo overeengekomen derde Israëlische terugtrekking (Wye regelt de tweede) niet meer dan één procent van het grondgebied van de Westelijke Jordaanover mag beslaan.

Ten slotte heeft Netanyahu ook een dreigement geuit. Als Arafat in mei '99 - als volgens Oslo een definitief akkoord moet zijn bereikt - eenzijdig de Palestijnse staat uitroept, behoudt Israël zich het recht voor Palestijns gebied te annexeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden