Kabinet in beroep tegen klimaatvonnis

De staat gaat in beroep tegen een rechterlijke uitspraak dat Nederland meer moet doen aan het terugdringen van CO2-uitstoot. Dat maakt het kabinet dinsdag bekend, bericht Trouw.

Redactie
Marjan Minnesma oprichtster en directeur van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, de organisatie die via de rechter een beperking van de uitstoot van het broeikasgas CO2 wist af te dwingen. Beeld anp
Marjan Minnesma oprichtster en directeur van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, de organisatie die via de rechter een beperking van de uitstoot van het broeikasgas CO2 wist af te dwingen.Beeld anp

Belangrijkste reden voor het beroep is de vraag die bij politici leeft hoe ver de macht van de rechter nu reikt. Tegelijkertijd is het kabinet wel bereid extra milieumaatregelen te nemen. Welke dat zijn is nog niet bekend, omdat de effecten van enkele beoogde maatregelen nog moeten worden doorgerekend.

PvdA-leider Samsom zei onlangs in de Volkskrant dat hij de ambitie van Urgenda volledig deelt, maar dat de juridische kant van de zaak ingewikkeld is. 'Wat zouden we ervan vinden als een rechter zegt dat de uitkeringen omlaag moeten? Of omhoog? Dus daar moet het kabinet wel even serieus naar kijken.' Coalitiepartij VVD staat op het standpunt dat verduurzaming prima is maar dat die de economie niet mag schaden.

CO2-uitstoot was in 25 jaar niet zo laag

Vorig jaar was de uitstoot van broeikasgassen in Nederland bijna 5 procent lager dan in 2013. Dankzij het warme weer hebben huishoudens minder aardgas gebruikt voor de kachel, becijfert het CBS dinsdag. Broeikasgas is een verzamelterm voor onder meer koolstofdioxide (het grootste aandeel), lachgas, methaan en fluorhoudend gas. De CO2-uitstoot kwam in 2014 uit op 158 miljard kilo. Dat was in 2013 nog ruim 8 miljard kilo hoger.

Wetenschappers

Wetenschappers riepen vorige maand nog in een brief de premier op niet in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Haagse rechter. Ze bepleiten onder meer een wettelijk maximum aan de hoeveelheid broeikasgas per opgewekte kilowattuur elektriciteit. Dat kan via het bijstoken van meer biomassa in kolencentrales, of via het sluiten van een aantal van die centrales. Welke keuze dat zou moeten zijn, laten ze in het midden.

Sluiting van een aantal kolencentrales is wel de oplossing van de milieubeweging. Om de door het vonnis opgelegde 4 procent extra CO2-reductie te behalen, moet volgens hen de helft van het kolenvermogen in Nederland worden gesloten, schreven ze eerder aan minister Kamp van Economische Zaken. Dat komt bovenop de reeds voorgenomen sluiting van de vijf oudste kolencentrales.

Volgens de academici van ondermeer TU Delft, VU Amsterdam, Nyenrode Business University en Erasmus Universiteit kunnen op korte termijn vrij eenvoudig een aantal klimaatmaatregelen worden aangescherpt. Een daarvan is de vergisting van dierlijke mest. Daarmee kan zowel de uitstoot van het sterke broeikasgas methaan worden beperkt, als duurzaam 'groen gas' worden geproduceerd; in 2020 naar schatting wel 2 miljard kubieke meter.

Wetenschappers: 'Rutte, ga niet in beroep in klimaatzaak'

Met technische maatregelen en een 'bescheiden aanscherping' van het bestaande beleid kan de uitstoot van broeikasgas in Nederland in 2020 met een kwart worden verminderd. Dat stellen 28 wetenschappers op het terrein van management en duurzaamheid in een brief aan minister-president Mark Rutte.

Urgenda-vonnis

De rechter in Den Haag gaf in juni klimaatactiegroep Urgenda gelijk: het kabinet moet het klimaatbeleid intensiveren om in 2020 een uitstootreductie van minstens 25 procent te bereiken. De uitspraak verdeelt de coalitie.

Het energieakkoord bereikt in 2020 slechts 17 procent CO2-reductie, stelt Urgenda. Volgens Dijkstra is het 20 procent. De VVD'er is niet tegen meer klimaatbeleid, 'als het maar geen geld kost'. Hij pleit voor 'quick wins', zoals een bijmengverplichting voor brandstof en stimulering van recycling. 'Met slimme maatregelen halen we die 5 procent extra nog wel.'

De coalitiepartners zijn het eens over de noodzaak van een hoger beroep. De vraag is: is de rechter in de zaak van Urgenda op de stoel van de wetgever gaan zitten?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden