Update

Kabinet houdt vast aan sobere koopzondag

DEN HAAG - VVD en CDA houden vast aan plannen van het vorige kabinet voor de koopzondag. Deze houden onder meer in dat er voortaan scherper moet worden gekeken of een gebied wel een toeristisch gebied is. In toeristische gebieden mogen winkels nu vaker dan twaalf zondagen per jaar open.

Koopzondag in Amsterdam © Bart Mühl

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) meldde woensdag dat het plan, dat nu voorligt bij de Eerste Kamer, 'past binnen hetgeen in het regeerakkoord is afgesproken'. De aanscherping van de koopzondag wordt gezien als een handreiking van PvdA en CDA aan de ChristenUnie in het vorige kabinet.

PvdA distantieerde zich
Kort na de val van het vorige kabinet distantieerde de PvdA zich snel van het voornemen. Voormalig PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk noemde het een paradepaardje van de ChristenUnie dat de sociaaldemocraten slechts uit loyaliteit hadden gesteund. De onduidelijkheid bij ondernemers over de koopzondag zou moeten worden voorkomen, stelde de PvdA.

De VVD was een veel feller tegenstander van inperking van de koopzondag. Huidig premier Mark Rutte deelde in maart van dit jaar bij de landelijke campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen nog folders uit met de tekst: Shoppen is ook zondagsrust.

SGP
Dat VVD en CDA de aanscherping nu toch omarmen, betekent dat ze tegemoetkomen aan de wensen van de SGP. Dat erkende Mark Rutte vorige maand al ruiterlijk tijdens een bijeenkomst waarin hij met zijn achterban sprak over het bereikte regeerakkoord. De SGP liet eerder weten een minderheidskabinet van VVD en CDA alleen te willen steunen als de regels voor de koopzondag in de ogen van de gereformeerden niet verslechteren.

Kamerlid Boris van der Ham van oppositiepartij D66 noemt het 'wel erg ongeloofwaardig' van de VVD. 'Zo hoog van de toren blazen om vervolgens zo diep te buigen', constateert hij.

Ondernemers hekelen de beperkingen
Ondernemers hekelen de beperkingen bij de koopzondag. MKB-Nederland sprak in juni steun uit voor een plan van D66 en GroenLinks om gemeenten te laten beslissen over de koopzondag. Detailhandel Nederland zei woensdag te verwachten dat gemeenten door de nieuwe regels te maken krijgen met tijdrovende procedures. 'Hier zit niemand op te wachten', aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.