NieuwsCoronamaatregelen

Kabinet haalt teugels aan en wil quarantaine voor mogelijke coronapatiënten verplichten

Wie dicht in de buurt is geweest van een mogelijk met corona besmette persoon, moet verplicht in quarantaine. Er wordt gecontroleerd of mensen zich aan deze quarantaineplicht houden, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer. Het kabinet haalt hiermee de teugels aan bij het bron- en contactonderzoek.

Minister De Jonge van Volksgezondheid.Beeld ANP

Ook reizigers uit hoogrisicogebieden moeten vanwege het besmettingsgevaar een tijd verplicht thuisblijven, schrijft De Jonge. Volgens het kabinet is het gebruik van ‘meer dwingende individuele maatregelen’ noodzakelijk voor mensen die alsnog hun huis uitgaan als ze zelf besmet zijn of bij wie dit mogelijk het geval is. 

Verplichte quarantaine is een stevige maatregel maar gerechtvaardigd’, stelt De Jonge. ‘Quarantaine stopt de verspreiding van het virus en naleving van de regels is dus cruciaal.’ Het kabinet blijft ervan uitgaan dat mensen die (mogelijk) besmet zijn, vrijwillig thuisblijven. Doet iemand dit niet, dan kan de voorzitter van de verantwoordelijke veiligheidsregio op advies van de GGD een zogenoemde beschikking tot gedwongen quarantaine uitvaardigen.

Strafbaar

Na deze beschikking is het Openbaar Ministerie aan zet, waarna de rechter zich over dit verzoekschrift zal uitspreken. ‘Wie zich niet aan een opgelegde gedwongen quarantainemaatregel houdt, pleegt een strafbaar feit’, benadrukt De Jonge. Welke strafeis hoort bij het negeren van de isolatieplicht, is iets dat het OM de komende tijd uitwerkt. Het bepalen van de stafmaat is uiteindelijk aan de rechter.

Het kabinet laat  ook nog uitzoeken of het meewerken aan het bron- en contactonderzoek verplicht kan worden gesteld. Dit zou dan geregeld moeten worden door de wet publieke gezondheid aan te passen. Een last onder dwangsom zou een sanctie kunnen zijn, aldus De Jonge. 

Risicogebied 

GGD’s in met name Amsterdam en Rotterdam lieten de laatste tijd weten dat (mogelijk) besmette personen steeds slechter meewerken aan dit onderzoek, dat vanwege het oplopende aantal gevallen ook nog eens te veel mankracht van de diensten vraagt.

Een juridische basis om reizigers uit hoogrisicogebied tot quarantaine te verplichten, ontbreekt. Ook daarvoor wil het kabinet de wet herschrijven. Iemand die uit een risicogebied komt, zou vanaf Schiphol linea recta naar huis moeten om in isolatie te gaan. De GGD heeft hiervoor wel de contactgegevens van deze reizigers nodig, omdat anders niet valt te controleren of ze zich aan de verscherpte coronamaatregelen houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden