'Kabinet haalt klimaatdoelen niet'

Stichting Natuur en Milieu luidt de noodklok over de verwezenlijking van de klimaatdoelen van het kabinet. Volgens de ambities moet de CO2-uitstoot in 2020 tot 150 megaton zijn gedaald, maar in zijn ‘tussenbalans’ waarschuwt Natuur en Milieu dat als we zo doorgaan, die uitstoot uitkomt op 164 megaton.

Van onze verslaggeefster Anneke Stoffelen

Verder is het kabinet volgens de stichting veel te optimistisch over het aandeel duurzame energie dat gehaald gaat worden. Het doel is dat 20 procent van de energie duurzaam wordt opgewekt in 2020 – Natuur en Milieu denkt dat we met het huidige beleid uitkomen op 7 procent. De ramingen zijn gebaseerd op gegevens van het Energie Centrum Nederland, het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

‘Het kabinet heeft zich rijk gerekend’, stelt Mirjam de Rijk, directeur van Natuur en Milieu. ‘Zo is er in de plannen vanuit gegaan dat Europa met strenge normen zou komen voor de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s. Uiteindelijk blijken die normen veel minder streng te zijn uitgepakt. Dan moet het kabinet zelf dus met beter beleid komen, maar er gebeurt te weinig.’

Minister Cramer van Milieu laat via een woordvoerder weten dat was voorzien dat de CO2-doelstelling met 8 tot 17 megaton zou worden overschreden, maar dat dit gat kan worden gedicht met de 800 miljoen die deze kabinetsperiode is uitgetrokken voor innovatie. ‘Daarnaast bereidt het kabinet reservemaatregelen voor. Daarbij kijken we ook naar het lijstje van Natuur en Milieu’, aldus Cramer.

Hoog op dat wensenlijstje staan een snelle invoering van de kilometerheffing waarbij vervuilende auto’s veel steviger worden belast dan schone, de aanleg van windmolenparken op zee en een strenge isolatienorm voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen.

PvdA-Kamerlid Diederik Samsom noemt het rapport van Natuur en Milieu ‘ietwat merkwaardig’. ‘Er is alleen gekeken naar keihard beleid dat nu al in werking is, terwijl er veel meer plannen onderweg zijn om de CO2-uitstoot te verminderen. Zo heeft het kabinet aangekondigd te gaan investeren in een netwerk voor elektrische auto’s. Je kunt daarom niet nu al stellen dat de doelen voor 2020 niet worden gehaald.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden