Kabinet gooit roer om en stimuleert kinderopvang

Het eerste kabinet-Rutte vond nog dat het volstrekt uit de hand liep met de gesubsidieerde kinderopvang, Rutte II gooit het roer weer om: de bijdrage van de overheid voor de opvang van kinderen gaat in 2016 fors omhoog. Werkende ouders die een kind drie dagen per week naar de opvang sturen, gaan er maandelijks enkele tientjes op vooruit.

Gijs Herderscheê
null Beeld anp
Beeld anp

Dit heeft minister Asscher van Sociale Zaken maandagavond aan de Tweede Kamer laten weten. Woensdag debatteert de Kamer over de kinderopvang. Daarom komt de PvdA-bewindsman nu al met goed nieuws, vooruitlopend op Prinsjesdag.

De kinderopvangtoeslag is in de afgelopen jaren een speelbal geweest in de politiek. Wouter Bos pleitte als PvdA-leider in de verkiezingscampagne van 2006 nog voor gratis kinderopvang. Tijdens het kabinet-Balkenende IV (2007-2010), met Bos als vicepremier, werd de regeling dan ook ruimhartig opgetuigd, waarop de uitgaven ervoor sterk stegen. In 2009 werd daarom gesneden in bijvoorbeeld de subsidie voor oppasgrootouders. Het kabinet-Rutte I (2010-2012) sneed vervolgens nog steviger in de regeling. Vooral de hoge inkomens verloren toen hun aanspraak op deze toeslag.

7.000 extra banen

Het extra geld dat het kabinet beschikbaar wil stellen voor de kinderopvangtoeslag levert naar verwachting 7.000 banen op. Dat heeft de brancheorganisatie Kinderopvang in een reactie laten weten. Volgens de organisatie is dit een goede impuls voor het herstel van de sector die de afgelopen jaren flinke klappen heeft gekregen.

'Met het extra geld verbetert de financiële bereikbaarheid van kinderopvang voor ouders en zullen meer kinderen van de opvang gebruik gaan maken. Hiermee onderstreept het kabinet het belang van kinderopvang voor de ontwikkeling van ieder kind en voor de arbeidsparticipatie. Dit versterkt de economie, voor nu en in de toekomst', aldus de organisatie.

Emancipatiemiddel

Onder Asscher waait de wind nu uit een andere hoek. Hij gelooft sterk in kinderopvang als emancipatiemiddel. Niet alleen om werken door beide ouders te bevorderen als hulp bij de opvoeding van kinderen, maar ook om bijvoorbeeld de integratie van minderheden te bevorderen. Vorige week lekte al uit dat hij op Prinsjesdag 60 miljoen euro uittrekt om kinderopvang te bieden aan peuters van wie geen van beide ouders werken. Die 37.500 peuters vallen nu nog buiten de toeslagregeling. Gemeenten dienen hen in elk geval twee dagdelen per week opvang aan te bieden, bijvoorbeeld op de peuterspeelzaal.

Asscher: 'Goede kinderopvang biedt een vertrouwde en veilige omgeving, gericht op de ontwikkeling van je kind. Daar breng je als werkende ouder met een gerust hart je kind naartoe. De kinderopvang heeft meerwaarde voor ouders en kinderen. Van die meerwaarde moeten ouders en kinderen gebruik kunnen maken.'

Eerder had Asscher al laten weten dat het budget voor de reguliere kinderopvangtoeslag met 250 miljoen euro stijgt. Dat bedrag gaat nu omhoog met nog eens 40 miljoen. Dit jaar kost de kinderopvangtoeslag in totaal 2,2 miljard euro en dat stijgt volgend jaar tot 2,5 miljard euro. Per kind wordt maximaal over 230 uur per maand toeslag betaald. Daarbij gelden ook maximum-uurtarieven voor crèches en gastouders.

null Beeld anp
Beeld anp

Wat krijgt een ouderpaar erbij?

Hoe de meevaller door de nieuwe kinderopvangregeling volgend jaar uitvalt, hangt sterk af van het inkomen van de ouders. Een paar met een gezamenlijk inkomen van anderhalf keer modaal (54 duizend euro bruto), dat twee kinderen wekelijks drie dagen naar de opvang stuurt, krijgt maandelijks 100 euro meer toeslag.

Minister Asscher noemt als voorbeeld een politieagent die voltijds werkt en een verpleegkundige die drie dagen in de week werkt. Als de kinderen twee dagen naar de opvang gaan, wordt de toeslag 70 euro hoger. Hetzelfde gezin dat alleen van de buitenschoolse opvang (BSO), gebruikmaakt, krijgt 50 euro meer toeslag.

Voor een ouderpaar met samen een modaal inkomen, 36 duizend euro, wordt de toeslag per maand 80 euro hoger. Voor ouders met een laag inkomen geldt dat de overheid maximaal 94 procent van de kosten van de kinderopvang vergoedt, laat het ministerie weten. Het gaat om een bijdrage in de kosten als een kind naar een geregistreerde dagopvang of de BSO gaat. Een voorwaarde is dat de ouders werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden