Update

Kabinet, gemeenten en provincies eens over 'schatkistbankieren'

Het kabinet heeft een belangrijk financieel akkoord gesloten met de provincies, gemeenten en waterschappen. Daarin zijn afspraken gemaakt over het gezamenlijk terugdringen van het begrotingstekort en over verplicht 'schatkistbankieren'.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het BTW-compensatiefonds wordt op aandringen van gemeenten en provincies toch niet afgeschaft.

Dat blijkt uit een brief van de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). De afspraken vloeien voort uit het regeerakkoord van VVD en PvdA, maar gemeenten en provincies hadden flink moeite met een aantal maatregelen daarin. De voorzitters van de provincies, gemeenten en waterschappen leggen het onderhandelingsresultaat met een positief advies voor aan hun achterban.

Minder fors
Onderhandelingen tussen kabinet en de medeoverheden heeft ertoe geleid dat gemeenten, provincies en waterschappen ook bijdragen aan het terugdringen van het begrotingstekort, maar dat ze dat minder fors doen dan in het regeerakkoord voorgesteld. Daarnaast worden de medeoverheden verplicht om geld dat ze (tijdelijk) over hebben op een spaarrekening bij het Rijk te zetten. Sparen bij een IJslandse bank of risicovol beleggen is er dan niet meer bij.

Het zogenoemde schatkistbankieren leidt behalve tot minder risico's voor gemeenten en provincies ook tot een lagere staatsschuld. Eind dit jaar moet die door de afspraken 6 miljard euro (1 procent van het bruto binnenlands product) lager zijn. Op langere termijn, als de huidige meerjarige beleggingen van de decentrale overheden aflopen, groeit het effect tot naar verwachting 17 tot 20 miljard euro. Op verzoek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW) is afgesproken dat de medeoverheden onder bepaalde voorwaarden ook aan elkaar kunnen uitlenen.

Het kabinet heeft de voorgenomen afschaffing van het BTW-compensatiefonds laten vallen. De medeoverheden hadden daar fel tegen geprotesteerd. De beoogde bezuiniging (550 miljoen euro per jaar) is niet van de baan, die wordt nu door het rijk binnengehaald via een structurele korting op het Gemeente- en Provinciefonds. Het BTW-compensatiefonds, dat de afgelopen 10 jaar in omvang is verdubbeld, wordt gemaximeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden