Kabinet: geen aparte opvang voor LHBT-vluchtelingen

Het kabinet wil geen aparte opvang voor LHBT-vluchtelingen die in asielopvang te maken krijgen met geweld en bedreigingen. Dit laat Mark Rutte weten in reactie op berichtgeving van het Parool dat in Amsterdam sinds september bedreigde homo's en transseksuelen apart worden opgevangen.

Stan Putman en Lisa van der Velden
Minister-president Mark Rutte Tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Beeld anp
Minister-president Mark Rutte Tijdens zijn wekelijkse persconferentie.Beeld anp

'Na tienduizend jaar beschaving hebben we bedacht en bepaald dat LHBT'ers volledig worden geaccepteerd,' laat premier Rutte weten. Hij ziet geen aanleiding om LHBT'ers apart op te vangen. Ook vicepremier Lodewijk Asscher (integratie) spreekt zich uit tegen aparte opvang. Hij wil dat juist zij die de homoseksuelen bedreigen apart worden gezet. Dat zou moeten gebeuren in een 'streng regime'.

Sinds september zou volgens het Parool een groep LHBT-vluchtelingen apart worden opgevangen na bedreigingen en incidenten in opvangcentra. Homo's en transgenders zouden zijn bespuugd, bedreigd en uitgescholden. De gemeente Amsterdam laat weten dat er op dit moment elf mensen in groepen in aparte woningen wonen.

Ander beleid in Amsterdam

Het in Amsterdam gevoerde beleid druist in tegen het landelijke beleid van het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA). In de hoofdstad worden een aantal opvanglocaties niet door het COA gerund, maar door verschillende maatschappelijke organisaties zoals het Leger des Heils. Zij kunnen daarom hun eigen plan trekken.

De Amsterdamse huizen voor LHBT'ers verschillen volgens het COA niet veel van de 'safehouses' die zij zelf gebruiken. Deze zijn in het leven geroepen voor kwetsbare vluchtelingen, bijvoorbeeld voor slachtoffer van huiselijk geweld. In een volledig aparte opvang gelooft het COA niet. 'Zo werk je segregatie in de hand,' aldus een woordvoerder.

Bovendien is er volgens de organisatie geen sprake van een alarmerende stijging van het aantal bedreigingen van LHBT-vluchtelingen. 'In Amsterdam kan het natuurlijk anders zijn, maar landelijk is er voor ons momenteel geen aanleiding om aan de bel te trekken.'

Het COC is het daar niet mee eens. Woordvoerder Philip Tijsma: 'In het afgelopen half jaar kregen wij landelijk vier meldingen van vluchtelingen die zich onveilig voelen in opvanglocaties, in de afgelopen weken krijgen we er 14 binnen, uit allerlei gemeenten. Wij denken dat dit het topje van de ijsberg is.'

Geen volledig aparte opvang

Een woordvoerder van de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (diversiteit) laat weten geen plannen te hebben voor een volledig aparte noodopvang. 'Begin volgend jaar komt er een aparte vleugel voor LHBT-vluchtelingen in een opvang waar verder vooral families zullen zitten.' Die vleugel zal volgens de gemeente niet van de andere vluchtelingen worden afgesloten.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff liet de Kamer op 16 november al weten categoriale opvang voor LHBT-asielzoekers 'niet wenselijk' te achten. Volgens de staatssecretaris is dit niet alleen stigmatiserend, maar kan een dergelijke locatie juist voorwerp van bedreigingen worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden