Nieuwsversoepeling coronamaatregelen

Kabinet geeft waarschijnlijk woensdag zicht op meer ruimte

De druk op het kabinet om de coronamaatregelen te versoepelen neemt toe. Premier Mark Rutte en vicepremier Hugo de Jonge willen woensdag een tijdpad voor de komende maanden uit de doeken doen, inclusief enkele verruimingen op de korte termijn. Te beginnen met kappers, schoonheidsspecialisten en andere ‘contactberoepen’.

Maatregelen bij de Mariaschool in Hoorn.  Beeld EPA
Maatregelen bij de Mariaschool in Hoorn.Beeld EPA

Het kabinet gaat eerder dan gedacht zicht bieden op een verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Hoewel twee weken geleden nog werd aangekondigd dat waarschijnlijk pas op 20 mei nieuwe stappen te verwachten zijn, zullen premier Mark Rutte en vicepremier Hugo de Jonge woensdag tijdens de wekelijkse persconferentie al uitgebreid ingaan op het beleid dat ze de komende tijd voor ogen hebben.

Het kabinet hoopt zo tegemoet te komen aan de toenemende maatschappelijke druk om meer versoepelingen toe te staan. Zo pleitte Jet Bussemaker namens de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving deze week voor meer ruimte om bezoek in verpleeghuizen toe te staan. Nederlandse horeca-ondernemers hekelden de voorzichtigheid van de overheid rondom cafés en restaurants en ook openbaar vervoerbedrijven willen weer meer passagiers toelaten.

Binnen het kabinet is afgelopen vrijdag tijdens de ministerraad en zondag bij het informele overleg in het Catshuis opnieuw discussie ontstaan over de te volgen koers. Vooral bewindspersonen als Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Erik Wiebes (Economische Zaken) dringen volgens ingewijden aan op een positievere boodschap. Nu zou onvoldoende duidelijk zijn waar de samenleving de komende tijd aan toe is.

Premier Rutte legt tot dusver vooral de nadruk op de risico’s van een te snelle afbouw van de ‘intelligente lockdown’. ‘Als we te snel gaan, komt het virus als een tweede golf over ons heen’, verklaarde hij twee weken geleden nog. ‘Dat willen we per se voorkomen. Eerst de volksgezondheid dan de rest.’

Andere nadruk

Nu gaat het kabinet het accent meer leggen op wat in de nabije toekomst mogelijk wél kan. Rutte en De Jonge zullen woensdag in grote lijnen duidelijk maken onder welke voorwaarden verruimingen mogelijk zijn. Een ingewijde spreekt van ‘een routekaart tot het moment dat er een vaccin is’.

Veel zal daarbij blijven afhangen van het aantal nieuwe besmettingen en de druk op de gezondheidszorg. Ook moet de capaciteit voor testen en uitvoerig contactonderzoek op orde zijn, zodat een eventuele uitbraak snel gedetecteerd kan worden.

Voorbereidingen op Utrecht Centraal. Beeld EPA
Voorbereidingen op Utrecht Centraal.Beeld EPA

Een eerste concrete maatregel zal woensdag naar verwachting ook al naar buiten komen. Kappers, schoonheidsspecialisten en andere contactberoepen kunnen volgens ingewijden volgende week weer aan de slag. Aan de precieze voorschriften op het gebied van hygiëne en beschermingsmiddelen wordt nog gewerkt.

Twee weken geleden was het Outbreak Management Team (OMT), het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet, nog verdeeld over het vrijgeven van de contactberoepen. Het kabinet koos destijds voor de meest voorzichtige optie en besloot het verbod in stand te houden.

Ook voor de horecaondernemers lijkt het kabinet nu te kiezen voor een iets minder strikte lijn. Mogelijk kunnen de terrassen en strandtenten voor de zomer open, al hielden ingewijden dinsdag nog een slag om de arm over de ingangsdatum.

Mondkapjes in ov?

Het gebruik van mondkapjes buiten de zorg ligt inmiddels ook op tafel, hoewel het kabinet en het OMT daar tot dusver weinig in zagen. De maskers zouden vooral schijnveiligheid bieden en bovendien zouden mensen met mondkapjes minder geneigd zijn om 1,5 meter afstand te houden.

Die afwerende houding is moeilijker vol te houden, ook omdat omringende landen het gebruik van mondkapjes, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, wel verplicht stellen. NS-topman Roger van Boxtel liet eerder al weten dat Nederland niet kan achterblijven, al is het maar vanwege het internationale treinverkeer.

De Nederlandse terughoudendheid komt ook voort uit de schaarste aan beschermingsmiddelen. Als mondmaskers nu toch onderdeel worden van de ‘exit-strategie’ zal Nederland veel meer moeten aanschaffen dan nu het geval is. Even was het plan om alle hulpmiddelen centraal in te kopen via het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), maar dat is in de praktijk al weer enkele weken losgelaten. Ziekenhuizen en andere organisaties zetten nu weer hun eigen inkoopkanalen op om aan voldoende middelen te komen. Het LCH blijft ondertussen ook inkopen.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat fysiotherapeuten binnenkort weer aan het werk zullen gaan. Dat moet zijn schoonheidsspecialisten. Fysiotherapeuten zijn alweer aan het werk.

Waar blijft toch de pil die covid-19 geneest?
Corona moet uitwoeden, heet het al snel: een virusziekte kun je niet genezen. Of wel? Achter de schermen is de zoektocht in volle gang naar een middel dat de ziekte nog een béétje in toom houdt. Misschien ligt het redmiddel zelfs al gewoon bij de apotheek. We peilen de stand van zaken, aan de hand van vier medicijnen.

Het zwarte scenario dat niet uitkwam: waarom de verwachte piek van 2.400 coronapatiënten op de ic’s er bij lange na niet kwam
Al drie weken achter elkaar daalt het aantal coronapatiënten op de ic’s. Eind maart hielden experts nog rekening met een piek in mei. De piek is ook nog eens een stuk lager uitgevallen dan gevreesd. Is de lockdown effectiever dan verwacht?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden