NieuwsSteunmaatregelen

Kabinet geeft nog eens half miljard euro coronasteun aan getroffen ondernemers

Het kabinet trekt nog eens een half miljard euro uit voor coronasteun aan getroffen ondernemers. Er komt een eenmalige subsidie voor de horeca- en evenementenbranche en alle bedrijven met omzetverlies komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de vaste lasten.

Ministers Eric Wiebes, Wouter Koolmees en Wopke Hoekstra presenteren dinsdag extra steunmaatregelen voor ondernemers die financieel getroffen zijn door de coronacrisis.Beeld ANP

Dat hebben de ministers Wouter Koolmees, Eric Wiebes en Wopke Hoekstra dinsdagmiddag bekendgemaakt. De maatregelen zijn een aanvulling op het derde steun- en herstelpakket, dat sinds deze maand van kracht is en doorloopt tot aan de zomer. Ze zijn volgens het kabinet nodig om bedrijven die zich niet konden voorbereiden op de nieuwste coronamaatregelen ‘een steuntje in de rug te geven’.

De duurste nieuwe maatregel is de uitbreiding van de tegemoetkoming in vaste lasten (TVL). Alle bedrijven met een omzetverlies van meer dan 30 procent  kunnen voor het vierde kwartaal gebruik maken van deze vergoeding van maximaal 90 duizend euro. Aanvankelijk was de TVL alleen beschikbaar voor ondernemers in direct getroffen branches waardoor die in de indirect getroffen sectoren, zoals de leveranciers van de horeca, misgrepen. 

De horeca, die twee weken geleden halsoverkop de deuren moest sluiten, krijgt een eenmalige omzetafhankelijke subsidie. Deze komt voor een doorsnee ondernemer neer op 2.500 euro en dient ter compensatie van onder meer bederfelijke voorraad en investeringen om het terras corona- en winterproof te maken. 

Daarnaast trekt het kabinet de beurs voor ondernemers in de evenementenbranche. Zij liepen deze zomer, doorgaans hun piekperiode, veel omzet mis door de coronabeperkingen. Voor zo’n achthonderd ondernemers in die branche is een vergoeding van 10- tot 15 duizend euro gereserveerd. 

Voor werkgevers wordt verder nog gezocht naar manieren om hen te compenseren voor de loondoorbetaling aan werknemers die door corona niet naar het werk, op bijvoorbeeld de bouwplaats of productiehal, kunnen komen. Al blijkt dat lastig uitvoerbaar omdat er geen landelijke gegevens zijn over ziekteverzuim en de loondoorbetaling per bedrijfstak verschilt.

Er zal bovendien worden gekeken of mensen die nu aan de zijlijn staan, omdat ze bijvoorbeeld hun werk zijn kwijtgeraakt of gepensioneerd zijn, ondersteuning kunnen bieden in zwaar belaste sectoren als de zorg, het onderwijs en handhaving. 

Extra kosten

Met Prinsjesdag verwachtte het kabinet nog dat het voor dit kwartaal 3,5 miljard euro kwijt zou zijn aan de coronasteun voor het bedrijfsleven. Maar dat bedrag zal naar boven moeten worden bijgesteld. Niet alleen vanwege de vandaag aangekondigde maatregelen maar ook omdat de toeloop op bestaande regelingen, zoals de loonsubsidie NOW, weer zal toenemen nu de economie (gedeeltelijk) stilligt.  

Horecaondernemers die zich deze zomer grotendeels zelf konden bedruipen, zullen zich weer moeten wenden tot de noodloketten. Als het virus verder oplaait en de ‘intelligente lockdown’ terugkeert, kunnen de kosten oplopen tot 10 miljard voor het vierde kwartaal. 

Er is het kabinet daarom veel aan gelegen om het virus verder ‘in te dammen’. Zo wordt er wordt bijvoorbeeld gedacht aan het verstrekken van vouchers voor het thuisbezorgen van eten aan mensen die positief zijn getest. Dat moet hen verleiden in quarantaine te gaan. Daarnaast wordt gezocht naar maatregelen om zelfstandigen en mensen met een ‘zwakke positie op de arbeidsmarkt’ zover te krijgen om bij klachten of na een positieve test niet aan het werk te gaan.

LEES VERDER

Eindelijk haalt coronawet de eindstreep - na Tweede stemt ook Eerste Kamer voor
De veelbesproken coronawet is een feit. Dinsdag stemde de Eerste Kamer in met de wet, die het juridisch fundament gaat vormen onder de huidige en nieuwe coronamaatregelen.

Live: Kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor extra coronasteun aan horeca-ondernemers
Het einde van de tweede coronagolf is in Nederland nog niet in zicht. Dinsdagavond maakt het kabinet bekend of er extra maatregelen nodig zijn om het virus te temmen. Maar ook in de rest van de wereld lopen de cijfers nog steeds op. Volg in ons liveblog het laatste nieuws rondom het coronavirus.

Waar blijft dat effect van de maatregelen nou?
Twee weken geleden is het alweer dat het kabinet de horeca sloot, de groepsgrootte beperkte en thuiswerken en mondkapjes met klem aanraadde. Maar in de cijfers is er nog weinig van te merken. Hebben we wel genoeg gedaan? Vier mogelijke verklaringen gewogen.

Uit de grafieken blijkt: een trendbreuk is nodig om het virus onder controle te krijgen
Het kabinet moet beslissen of er extra maatregelen nodig zijn om het virus te temmen en kijkt daarbij voortdurend naar de harde getallen over de uitbraak van het coronavirus. Vooralsnog komt er geen persconferentie, alleen een ‘persmoment’ dinsdag rond 19 uur. Hoe staat Nederland er momenteel voor? Een uitleg aan de hand van vier belangrijke grafieken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden