NieuwsE-sigaretten

Kabinet gaat smaakjes in e-sigaretten verbieden in strijd tegen roken

Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis gaat smaakjes in e-sigaretten verbieden om het product minder aantrekkelijk te maken. Dit schrijft hij aan de Tweede Kamer na nieuwe inzichten van onderzoeksinstituut Trimbos over de schadelijkheid van de e-sigaret.

E-sigaretten kunnen een eerste stap zijn naar gewone sigaretten, vreest Blokhuis.Beeld Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Veel mensen gebruiken de elektronische sigaret, die ten behoeve van de appetijtelijkheid diverse fruitsmaakjes kan krijgen, als hulpmiddel om te stoppen met roken. Maar het product is ook zelf schadelijk, blijkt uit onderzoek van Trimbos. Het instituut concludeert dat de Nederlandse volksgezondheid erbij gebaat is als het gebruik wordt ontmoedigd.

Longartsenvereniging NVALT pleitte vorig jaar al voor een verbod op het middel, omdat het slecht is voor de gezondheid. ‘De e-sigaret zou 95 procent minder schadelijk zijn dan een gewone sigaret, zeggen vooral tabakproducenten. Maar kijk naar die onderzoeken en ze blijken flinterdun: aannames van een paar onderzoekers, van wie een deel banden had met de tabaksindustrie’, zei NVALT-voorzitter en longarts in het Erasmus MC Leon van den Toorn in de Volkskrant

Daarbij wordt de e-sigaret niet alleen gebruikt om roken af te bouwen, meent Blokhuis. Volgens de staatssecretaris zijn er steeds meer aanwijzingen dat het product ook een opstap naar tabak is, omdat de zoete smaken aantrekkelijk zijn voor jongeren.

Het e-sigaretverbod past in de langetermijnvisie van het kabinet, dat in 2040 een rookvrije generatie wil creëren. ‘Naast dat 0 procent van de jongeren in 2040 nog rookt, streven we er ook naar dat in 2040 minder dan 5 procent van de inwoners van Nederland van 18 jaar en ouder rookt en 0 procent van de zwangere vrouwen’, formuleert Blokhuis de doelstelling.

Longartsen: ‘Verbied de e-sigaret totdat we weten wat de risico’s zijn’
Longartsenvereniging NVALT waarschuwde al voor de e-sigaret en roept nu op tot een verbod. ‘Laat je niet in de luren leggen door het idee dat het gezond is’, zegt NVALT-voorzitter en longarts in het Erasmus MC, Leon van den Toorn.

Vergroot roken de kans op besmetting met het coronavirus?
Dat roken ongezond is, weten we. Maar heb je als roker ook een grotere kans om besmet te raken met covid-19? 

Deze longarts bestrijdt de tabaksindustrie op alle fronten, van rechtszaal tot televisiestudio
Tabaksfabrikanten zijn criminele multinationals, vindt longarts Wanda de Kanter (58). Ze bestrijdt de tabaksindustrie op alle fronten, van de rechtszaal tot de televisiestudio. En keihard, want ‘je kunt brave voorlichting blijven geven tot je een ons weegt’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden