nieuws

Kabinet gaat harde lockdown invoeren vanaf zondag

Het demissionaire kabinet zal vanavond tijdens de persconferentie een harde lockdown aankondigen om de opmars van de omikron-variant te stuiten. De horeca, theaters, bioscopen en niet-essentiële winkels moeten tot minstens 14 januari sluiten, evenals de middelbare scholen en het hoger onderwijs.

Frank Hendrickx
Uitgaanspubliek in de Witte de Withstraat. Beeld ANP
Uitgaanspubliek in de Witte de Withstraat.Beeld ANP

Alleen de essentiële winkels, zoals supermarkten en dierenwinkels, drogisterijen, opticiens en audiciens, kunnen dan nog open blijven, bevestigen Haagse bronnen. Het kabinet neemt daarmee het advies van het Outbreak Management Team grotendeels over. Er komt geen avondklok.

Vrijdag al was het OMT bijeen. Dat bracht vervolgens een 'zeer alarmistisch’ rapport uit, bevestigen ingewijden in Den Haag: hoewel nog veel onbekend is over de effecten van de nieuwe omikron-variant, is wel zeker dat die veel besmettelijker is dan de voorgaande varianten.

Omdat er nog veel patiënten uit de vorige golf in de ziekenhuizen liggen, kan een nieuwe opleving snel zorgen voor nieuwe problemen. Het OMT gaat ervan uit dat alleen massale boostervaccinatie een nieuwe hoge piek kan voorkomen. Een harde lockdown zou enkele weken adempauze kunnen geven, zodat de boostercampagne eerst massaal kan worden uitgerold voordat het virus zich verder verspreidt.

Demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid besloten vrijdagavond dat ook het kabinet nu met spoed moet reageren op dat advies. Zaterdagochtend was er eerst overleg met de burgemeesters, en in de middag volgde een extra kabinetsberaad.

Rutte, De Jonge en OMT-voorzitter Van Dissel zullen om 19 uur een persconferentie geven. De Tweede Kamer komt waarschijnlijk dinsdag terug van het kerstreces om over de nieuwe maatregelen te debatteren.

Alle hens aan dek

OMT-lid Marion Koopmans bevestigde vrijdagavond in de talkshow Op1, dat het voor het OMT nu alle hens aan dek is zolang nog te weinig mensen het boostervaccin hebben gekregen. ‘Bij alle vaccins die in Nederland gebruikt worden zie je dat de aangemaakte antistoffen tegen omikron duidelijk lager zijn.’ De huidige vaccins werken volgens Koopmans veel minder goed om de verspreiding van het virus te voorkomen.

‘We verwachten nog wel effect van vaccinatie op de ziekenhuisopnames, zeker na de booster’, zei Koopmans, die verwacht dat daarover pas over twee weken duidelijkheid is. ‘Maar als je tot dan wacht, zit je mogelijk al volop in een stijgende lijn.’ Volgens Koopmans moet iedereen die in de kerstperiode bij vrienden of familie op bezoek gaat zich laten testen, en de kring van contacten zo klein mogelijk houden.

Volgens gezondheidsdienst RIVM hadden enkele Nederlanders de omikronvariant drie weken geleden al onder de leden. De variant is nu in Nederland bij meer dan honderd mensen vastgesteld, maar het werkelijke aantal gevallen ligt waarschijnlijk hoger. Het RIVM verwacht dat de omikronvariant vlak na de jaarwisseling de meest voorkomende variant is.

Incasseringsvermogen

Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie Ondernemend Nederland, vreest dat de schrik veel ondernemers om het hart zal slaan van dit nieuws. Na twee eerdere lockdowns waarin onder meer horecazaken, winkels, culturele instellingen en bioscopen aan coronabeperkingen werden onderworpen, is het incasseringsvermogen van ondernemers volgens hem sterk afgenomen.

‘Aan het begin van de pandemie stonden de meeste bedrijven er nog relatief goed voor. Maar nu hebben ze samen zo’n 20 miljard euro belastingschuld en private schulden en zijn er nog maar weinig reserves’, zegt Biesheuvel. ‘Ik ben bang dat hun weerstand heel erg is afgenomen.’

Ook vanuit de detailhandel klinkt ongeloof over de dreigende sluiting van niet-essentiële winkels. ‘Het is natuurlijk een advies, maar stel dat dit wordt overgenomen, dan is dat een enorme klap. Niet alleen voor de sector maar ook voor de samenleving’, zegt een woordvoerder van branchevereniging INretail. ‘Als je één week voor kerst - terwijl mensen nog allerlei dingen willen regelen - alles dichtgooit, vraag ik mij af of dit een intelligente aanpak is.’ De weken rondom kerst zijn doorgaans de drukste van het jaar voor de detailhandel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden