Update

Kabinet gaat eisen stellen aan inzet Afghaanse agenten

AMSTERDAM - Nederland maakt harde afspraken op papier met de Afghaanse regering dat de nationale politie niet zal worden ingezet voor militaire taken. Ook is het kabinet bereid de trainingsduur van agenten te verlengen van zes tot minstens achttien weken.

Een Duitse soldaat in Kunduz, Afghanistan.Beeld reuters

Dat staat in een brief die het kabinet vanmorgen aan de Kamer heeft gestuurd. Daarmee probeert het kabinet tegemoet te komen aan enkele belangrijke bezwaren voor oppositiepartijen GroenLinks en de ChristenUnie. De steun van die partijen is nodig om de missie door te laten gaan.

Niet in positie
Gisteren liet de oppositie echter weten dat het kabinet helemaal niet in de positie is om eisen te stellen aan de Afghaanse regering. Zeker als de Nederlanders eenmaal weg zijn uit Afghanistan, kunnen de agenten ook voor militaire taken worden ingezet.

In de brief benadrukt het kabinet dat de politieagenten een uitgebreide training krijgen, die niet alleen gericht is op het omgaan met wapens. De Afghanen zullen leren wat ze op het politiebureau moeten doen en lessen krijgen over het belang van contact met de bevolking. Ook zal Nederland Afghaanse leraren inzetten om de agenten te leren lezen en schrijven.

Verder belooft het kabinet de politiecommandant in Kunduz extra goed in de gaten te houden. Die is volgens de oppositie corrupt en onbetrouwbaar.

Het overleg over de mogelijke politiemissie gaat vanmiddag verder, heeft de Kamer rond het middaguur besloten na een procedurevergadering.

GroenLinks
GroenLinks-fractieleider Jolande Sap wil nog niets inhoudelijks zeggen over de brief met toezeggingen die het kabinet vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Wel meldde ze dat de fractie een goede en zorgvuldige vergadering heeft gehad.

Sap gaat met D66 en de ChristenUnie overleggen over hoe ze verder willen gaan met het debat over de beoogde politietrainingsmissie.
Rond het middaguur begint een interne vergadering hierover.

D66
Ook D66-leider Alexander Pechtold wil nog niets zeggen over de brief. Dat zei hij na afloop van de fractievergadering over de missie.

D66 is in beginsel positief over de missie, maar had nog wel veel bezwaren. Pechtold toonde zich woensdagavond al wel tevreden over de stappen die het kabinet in het overleg had aangekondigd.

Commandant van de Nederlandse Strijdkrachten Generaal Peter van Uhm gisteren tijdens het algemeen overleg over de beoogde politiemissie naar de Afghaanse provincie Kunduz.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden