Kabinet en Raad van State zijn het wel erg vaak oneens

Weer legt het kabinet een advies van de Raad van State (RvS) naast zich neer. Minister Spies van Binnenlandse Zaken blijft erbij dat buitenlanders die Nederlander willen worden afstand moeten doen van hun oorspronkelijke nationaliteit, terwijl de Raad anders adviseerde. Het 'nee' van Spies past zo langzamerhand in een patroon.

Gerd Leers (L), Liesbeth Spies en Piet Hein DonnerBeeld anp

Want ook de kabinetsplannen om een boerkaverbod in te voeren, werden door het hoogste adviesorgaan van ons land gekraakt. De door minister Opstelten van Veiligheid gewenste invoering van minimumstraffen werd 'onwenselijk' genoemd. De wetten die het kabinet voor advies voorlegt krijgen zestig procent vaker een negatief advies, dan de wetten van de kabinetten-Balkenende.

Hoewel de RvS altijd uitvoerig bedankt wordt voor het gegeven advies, zet het kabinet-Rutte deze controversiële wetswijzigingen gewoon door. Dat mag ook. De RvS heeft slechts een adviserende functie, en het kabinet zou er staatsrechtelijk niets verkeerd aan doen om altijd alle adviezen in de wind te slaan.

Het kabinet is niet de enige die soms niets doet met de aanbevelingen. Vorige maand was de RvS nog zeer kritisch op de zogenaamde 'wortelingswet' van PvdA en de ChristenUnie. Zij willen dat kinderen die langer dan acht jaar in Nederland verblijven automatisch een verblijfsvergunning krijgen. Hoewel de RvS hier negatief over was, zetten de partijen de wet door. Overigens lijkt hier geen meerderheid voor in de Tweede Kamer te zijn.

AOW

Vorig jaar mengde de RvS zich ook in de discussie over de verhoging van de AOW-leeftijd. Die gaat in de huidige plannen te langzaam en te laat omhoog, aldus de RvS. En hoewel minister Kamp zijn moeizaam bereikte compromis met de PvdA gewoon doorzette, zou het kunnen zijn dat de huidige tussenformatie de RvS op dit punt gaat volgen. Versnelde verhoging van de AOW-leeftijd, zou namelijk een forse besparing opleveren.

Dat oud-minister Donner nu de scepter zwaait bij de RvS lijkt op het oog saillant. Het negatieve oordeel over de dubbele nationaliteit is gericht op de plannen die gemaakt werden onder leiding van minister Donner. Maar als vice-voorzitter van de RvS is Donner vooral verantwoordelijk voor de organisatie en procedurele zaken. Het advieswerk wordt gedaan door verschillende commissies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden