Kabinet en oppositie willen bezuinigen op zorgtoeslag

Het kabinet wil volgend jaar bezuinigen op de zorgtoeslag, de tegemoetkoming voor de laagste inkomens voor het geld dat ze aan zorg kwijt zijn. Dat bericht het AD vandaag. Bronnen rond de begrotingsonderhandelingen tussen kabinet, coalitie en bevriende oppositiepartijen bevestigen het nieuws.

Het kabinet kwam begin deze week bijeen in Twente voor een informeel begin van het nieuwe politieke seizoen. Op deze foto zwaait Rutte naar de pers alvorens naar binnen te gaan voor het besloten gedeelte van de bijeenkomst. Beeld anp

De regeringspartijen PvdA en VVD zijn het eens geworden met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over korten op de zorgtoeslag. Dit voorjaar zag het kabinet af van invoering van de huishoudtoeslag, die de huidige zorgtoeslag, de huurtoeslag, het kindgebonden budget en een toeslag voor ouderen zou moeten vervangen. De samenvoeging van de diverse toeslagen en budgetten bleek vooralsnog te complex. Dit sloeg een gat van ruim 600 miljoen in de begroting voor 2015.

Eerder werd bekend dat het kabinet de inkomstenbelasting wil verlagen voor de lagere inkomens. Waarschijnlijk gaat het tarief van de eerste schijf omlaag. Hiervoor trekt het kabinet naar verluidt een bedrag van 500 miljoen euro uit.

Tegemoetkoming AOW'ers versoberd
Eind juni kondigde staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) al aan de tegemoetkoming voor AOW'ers als compensatie voor belastingmaatregelen te versoberen. Deze tegemoetkoming wordt met ingang van 2015 gekoppeld aan in Nederland opgebouwde AOW. Dit levert 100 miljoen euro op.

Als het aan de ouderenorganisatie ANBO ligt, gaat de voorgenomen bezuiniging niet door. Volgens ANBO-directeur Liane den Haan worden vooral mensen getroffen die veel zorg nodig hebben en daar steeds meer zelf van moeten betalen. Volgens de organisatie is het tijd om het systeem met zorgtoeslagen en de zorgpremie op de schop te gooien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden