Kabinet en oppositie praten morgen verder over superprovincie

De onderhandelingen tussen het kabinet, de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66 en GroenLinks over de superprovincie gaan morgen verder. Dat bleek vanavond na overleg op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wordt door de pers ondervraagd over de onderhandelingen over de superprovincie. Beeld anp
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wordt door de pers ondervraagd over de onderhandelingen over de superprovincie.Beeld anp

Fractiewoordvoerders van de vier partijen hadden daar ruim 3,5 uur gesproken met minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu). Ook minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën was bij het eerste uur van de vergadering aanwezig. Een ingewijde noemde het overleg 'moeizaam'.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zei na het overleg vertrouwen te houden dat zijn plannen voor een superprovincie de eindstreep halen. Volgens Plasterk is 'serieus' gesproken met de vier partijen over de 'randvoorwaarden' om de superprovincie van start te laten gaan. Hij is nog steeds optimistisch dat hij steun krijgt van de twee oppositiepartijen.

Morgen wordt er opnieuw gesproken, met ook premier Mark Rutte en de fractievoorzitters erbij. Gerard Schouw (D66) sprak na het overleg woensdag van een 'complex' geheel. Linda Voortman (GroenLinks) verwacht donderdag meer duidelijkheid van het ministerie van Financiën over de financiële ruimte om aan de GroenLinks-wensen op het gebied van natuur te voldoen. De partij wil de bezuinigingen op natuur van het vorige kabinet graag terugdraaien.

Eerste superprovincie 'Noordvleugel'
VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord afspraken gemaakt over provincies die opgaan in landsdelen. Noord-Holland, Utrecht en Flevoland moeten de eerste superprovincie worden onder de naam 'Noordvleugel'. Maar de provinciebestuurders verzetten zich en het kabinet heeft voor een meerderheid in de Senaat steun nodig van oppositiepartijen. Met steun van D66 en GroenLinks is die meerderheid er. De bevriende oppositiepartijen ChristenUnie en SGP kunnen het kabinet dit keer niet helpen, want zij zijn tegen de superprovincies.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden