Kabinet en Kamer moeten het grotestedenbeleid voortzetten

Het kabinet moet geen einde maken aan het grotestedenbeleid, want juist in de steden wordt de kloof tussen arm en rijk steeds groter, menen Myra Koomen e.a....

Steden zijn de motor van de nationale economie en het grootste deel van de Nederlandse bevolking leeft in steden. In vitale steden gaan economische en sociale ontwikkelingen hand in hand. Rijksbeleid gericht op vitale steden is van cruciaal belang voor de toekomst van Nederland.

In het regeerakkoord werd aangekondigd het grotestedenbeleid voort te zetten. Uit de meerjarenbegrotingen blijkt echter dat de middelen voor stedelijke vernieuwing op zijn minst gehalveerd worden, de middelen voor economische versterking verdwijnen en ook de middelen ter verbetering van de veiligheid ter discussie staan. Hiermee is er geen volwaardig en samenhangend grotestedenbeleid meer.

Wij, bestuurders van een aantal middelgrote steden, zijn hierover buitengewoon verontrust. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan het versterken van onze steden. Gebleken is dat de problemen en kansen van steden continu aan verandering onderhevig zijn. Dat blijft grote aandacht en steeds nieuwe oplossingen vragen.

De tweedeling in onze maatschappij groeit; aan de ene kant zijn er groepen die steeds welvarender worden, terwijl anderen niet meer mee kunnen komen. Steden hebben een grote aantrekkingskracht op deze arme groepen, onder andere door het aanbod van woningen in de goedkope sector. Inkomen en gezondheid blijven er achter en er is een lage participatiegraad in economische en maatschappelijke activiteiten. Hierdoor groeit in onze steden een groep op die op steeds grotere afstand dreigt te komen van de rest van de stedelijke samenleving.

Als bestuurders van steden hebben wij de dubbele opgave deze tweedeling op alle mogelijke manieren te bestrijden én de steden aantrekkelijk te houden voor hoogopgeleide, creatieve en ondernemende bewoners. Dat gaat niet vanzelf en is een kwestie van lange adem en maatwerk.

Het gaat vooral om het uitbreiden van kansen door vergroting van deelname aan onderwijs, het voorkomen van schooluitval en het verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt. Ook is het vergroten van de participatie en veiligheid van cruciaal belang voor de functie van de steden als economische motor voor regio en land. Door de vergrijzing van de bevolking is in de toekomst een verhoging van de arbeidsparticipatie hard nodig. Het tekort aan gekwalificeerd personeel dreigt anders de economische groei te remmen.

Verdere economische versterking van de steden is absoluut noodzakelijk. Het feitelijk wegvallen van de pijler economie en werk uit het grotestedenbeleid is in dit licht niet aanvaardbaar.

Ook de woningmarkt en de woonomgeving blijven belangrijke zorgpunten. De stedelijke woningmarkt heeft een grote doorwerking op het economisch en sociaal functioneren van steden. Ook dit vraagt om een innovatieve aanpak, onder andere in de aandachtswijken waar zoveel maatschappelijke problemen zich concentreren. En dat zijn er waarachtig meer dan de veertig ‘Vogelaarwijken’. De opgave kan beslist niet tot die veertig wijken beperkt blijven en in dat verband is het halveren van het investeringsbudget stedelijke vernieuwing (ISV) een onverantwoord en onbegrijpelijk voornemen.

Om de veiligheid te handhaven en te versterken zijn interventies tot op persoonsniveau nodig. Hier zijn we al enige jaren mee bezig en de eerste resultaten zijn zichtbaar, zoals de aanpak van veelplegers. Maar we zijn er nog niet: geweld- en jeugdcriminaliteit nemen nog steeds toe, huiselijk geweld komt teveel voor en de voetbalcriminaliteit is nog niet beteugeld. De middelen voor veiligheid zijn dan ook hard nodig. Steden zijn financieel niet in staat deze kosten alleen te dragen.

Kortom, wij pleiten voor een stevige voortzetting van een integraal samenhangend beleid voor steden. Het grotestedenbeleid is succesvol geweest, maar ook een zaak van lange adem. Om onduidelijke redenen lijkt het kabinet er nu vanaf te willen zien. Wij hopen dat kabinet en Tweede Kamer inzien dat steden Nederland sterker kunnen maken. Kabinet en Kamer zijn nu aan zet om daadkracht te tonen en een integraal beleid voor steden voort te zetten! Dit zijn zij onze inwoners verschuldigd. Wij van onze kant zijn bereid een grote inspanning te leveren, maar de bestuurlijke én financiële steun van het Rijk mag niet ontbreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden