Kabinet en bonden akkoord over extra loon ambtenaren
Het kabinet heeft een akkoord gesloten met drie vakbonden over een loonstijging voor 600 duizend rijksambtenaren, leraren, politieagenten, militairen, douaniers en ander overheidspersoneel. Zij krijgen over 2015 en 2016 een loonstijging van 5,05 procent, plus een extra uitkering van 500 euro bruto. De grootste vakbond FNV wijst het akkoord af en vraagt om meer tijd.
Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) erkende vrijdag dat het eenmalige bedrag van 500 euro deels een goedmakertje is voor ambtenaren, wier lonen zeker vier jaar zijn bevroren. De loonsverhoging van 5,05 procent over twee jaar valt in het niet bij de inflatie van de afgelopen jaren, waardoor ambtenaren in de periode 2011-2014 ruim 8 procent aan koopkracht hebben ingeboet.
Een deel van de verhoging gaat ten koste van de ambtenarenpensioenen. 'Tot op zekere hoogte' is de loonsverhoging dus een sigaar uit eigen doos, zei Plasterk tegen BNR, maar voegde daaraan toe dat het leeuwendeel - 3,2 procent - voor rekening komt van het Rijk.
120 duizend rijksambtenaren vier jaar op nullijn
Afgelopen maand werden er acties gevoerd door rijksambtenaren in Rotterdam, Arnhem, Leeuwarden en Amsterdam. Reizigers op luchthaven Schiphol moesten een ochtend rekening houden met opstoppingen bij de douanepoortjes.
De 120 duizend rijksambtenaren werkten al vier jaar zonder nieuwe cao. Het overleg hierover zat muurvast. In een poging om maatschappelijke ontwrichting te voorkomen, riep minister Blok eind juni de bonden op weer naar de onderhandelingstafel te komen. Dat heeft vandaag geleid tot een overeenkomst tussen de overheidswerkgevers en de vakcentrales CNV, CMHF, en het Ambtenarencentrum.
De drie vakbonden gaan het resultaat nu voorleggen aan hun leden. In een gezamenlijke verklaring wijzen ze erop dat er door hun 'onderhandelaarsovereenkomst' meer dan een miljard euro wordt geïnvesteerd in de lonen van de werknemers in de publieke sector.
lockquote class="twitter-tweet" lang="en">
Actie #caopolitie #Erasmusbrug #Rotterdam @Politiebond @NPBRotterdam @NPBactueel @politieacties pic.twitter.com/EzsEV3YTko
— Olivier van Det ¿ (@Detfotografie) 4 juli 2015
FNV wil meer tijd
Vakbond FNV doet niet mee met het akkoord. De bond roept het kabinet op meer tijd te nemen om consequenties van haar voorstellen voor de zeven grote overheidscao's beter te onderzoeken.
Volgens FNV hebben de voorstellen gevolgen voor de pensioenopbouw van meer dan een miljoen mensen. 'Ook de FNV-sectoren en -bonden willen een akkoord waarmee we de impasse in zeven grote overheidscao's kunnen doorbreken, maar zorgvuldigheid staat bij ons voorop', zei FNV-voorzitter Ton Heerts vrijdagmiddag in een reactie. 'We vinden het nu niet verantwoord om het aan onze leden voor te leggen omdat we de consequenties nog niet kunnen overzien.'
De grootste vakbond van Nederland heeft de indruk dat het kabinet er vlak voor het zomerreces in Den Haag nog even een goede deal door wilde drukken. Heerts wil daar niet aan. 'Zo'n beslissing neem je niet onder de grote tijdsdruk die opgelegd is in verband met het reces.'
lockquote class="twitter-tweet" lang="en">
Dus àlle vakbonden staan achter het #loonakkoord met het kabinet voor #ambtenaren van 5,05%+€500, behalve de @FNV? http://t.co/GnWumlBJxs
— Laurens Harteveld (@L_Harteveld) 9 juli 2015
Ambulances
Ook NV Zorg & Welzijn gaat niet akkoord met het nieuwe voorstel van werkgeversvereniging AZN voor een cao ambulances. De komende weken blijven ze volgens Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn, actievoeren totdat de werkgever ingaat op de gestelde eisen.
lockquote class="twitter-tweet" lang="en">
Eerste ambulance medewerkers gearriveerd voor de actie werkonderbreking RAVU @CNVZorgWelzijn pic.twitter.com/QarXVlgsCS
— Marco Dons (@MMJDons) 30 juni 2015