NIEUWSAANVULLENDE CORONAMAATREGELEN

Kabinet eist extra coronamaatregelen in steden

Het kabinet presenteert vrijdag ­extra maatregelen voor zes regio’s waar het aantal coronabesmettingen te hard oploopt. Volgens betrokkenen wordt donderdagavond overlegd over nieuwe beperkingen voor de horeca, de maximaal toegestane groepsgrootte en over voorlichtingscampagnes gericht op onder meer studenten en migrantengemeenschappen.

Bezoekers op de Amsterdamse Wallen. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kleuren rood op de besmettingskaarten en het kabinet eist zichtbare actie.  Beeld ANP
Bezoekers op de Amsterdamse Wallen. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kleuren rood op de besmettingskaarten en het kabinet eist zichtbare actie.Beeld ANP

De zes regio’s die van het kabinet snel met extra maatregelen moeten komen zijn: Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam-Amstelland, Den Haag, Utrecht, Kennemerland en Hollands-Midden. Drie regio’s zitten in de gevarenzone: Zuid-Holland Zuid, Flevoland en Gooi en Vechtstreek. Ook die zullen extra maatregelen moeten invoeren, als de besmettingsgraad daar verder oploopt. Donderdagavond moeten de zes regio’s met het kabinet tot een gezamenlijk besluit komen.

Minister Hugo de Jonge van Volks­gezondheid, Welzijn en Sport kondigde woensdag de komst van extra regels aan, naar aanleiding van nieuwe alarmerende cijfers over het aantal corona-besmettingen in Nederland (1.542 gemelde besmettingen op één dag; het aantal mensen dat met covid-19 in het ziekenhuis is opgenomen bleef nagenoeg stabiel op 245 van wie 54 op de intensive care).

Vooral steden met veel studenten kleuren rood op de besmettingskaart van het RIVM. De situatie wordt in België inmiddels zo zorgelijk gevonden dat het vanaf vrijdag code rood zal hanteren als reisadvies voor de provincies Noord- en Zuid-Holland. Duitsland vraagt reizigers uit deze provincies zich preventief te laten testen en veertien dagen in quarantaine te gaan.

Begin augustus kregen de veiligheidsregio’s na een stevige lobby meer ruimte van het kabinet om lokaal maatwerk te leveren om besmettingen in te dammen. Iedere gemeente ontwikkelde een zogeheten escalatieladder, waarop maatregelen staan die regio’s naar eigen inzicht kunnen nemen als de situatie daarom vraagt. Volgende week zouden zij daar naar eigen inzicht mee aan de slag mogen gaan.

Afgelopen weken was daarover moeizaam overleg tussen het kabinet en de zwaarst getroffen regio’s, melden ingewijden. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kleuren rood en het kabinet eist zichtbare actie. Het dilemma van de burgemeesters: de meeste maatregelen lijken niet effectief en zouden weleens averechts kunnen werken. Zo heeft het sluiten van cafés en studentensociëteiten waarschijnlijk tot gevolg dat groepen gaan drinken op privé-adressen – waar nog minder ruimte is en nog minder toezicht. Strenger optreden is lastig, want er zijn nu al niet genoeg handhavers.

De burgemeesters zien meer heil in zeer gerichte maatregelen: bijvoorbeeld tegen een specifiek restaurant of feestzaal die zich volgens het GGD als besmettingshaard ontpopt. Algemenere maatregelen die de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema eind vorige maand nog aankondigde bij verder oplopende besmettingen, zoals het sluiten van parkeergarages en het verbieden van vertier op de Wallen, lijken bij nader inzien weinig effectief. Het schrikt bezoekers af en verergert de economische recessie, zonder effect op jongeren en migrantengemeenschappen waar de meeste besmettingen worden vastgesteld.

In overleg met het kabinet komen er vrijdag toch maatregelen. Vandaag spreken de partijen over beter gerichte voorlichting. Bijvoorbeeld via influencers op social media of door studentenverenigingen zelf. Omdat ook het aantal besmettingen in de horeca weer oploopt, lijken ook in die sector regionale beperkingen gewenst. Bijvoorbeeld sluiting om middernacht, de deur half sluiten om middernacht (eruit mag nog wel), of de muziek zachter zetten als tussenstap voor sluiting.

Nog ingrijpender is een geplande beperking van de maximale groepsgrootte. Die is nu 100 personen voor binnen en 250 personen voor buiten. Dat maximum zou omlaag kunnen tot dertig of zestig, zo is de verwachting. Dat heeft weer gevolgen voor bijvoorbeeld demonstraties, manifestaties, kerkdiensten en voetbalwedstrijden. Het ligt voor de hand dat er voor sportcompetities toch weer landelijke richtlijnen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden