Kabinet eens over eigen bijdrage van chronisch zieke

Het kabinet is het eens over de invoering van eigen bijdragen voor ziekenfondspatiënten in 1997 met een maximum van tweehonderd gulden per jaar....

Van onze verslaggeefster

NOORDWIJKERHOUT

Minister Borst van Volksgezondheid maakte dit zondag bekend op een bijeenkomst van haar partij in Noordwijkerhout. Het kabinet worstelde met de opdracht een regeling te bedenken voor chronisch zieken, omdat die groep zich moeilijk laat definiëren. Uiteindelijk is gekozen voor een systeem dat 'de charme van de eenvoud' heeft, aldus Borst.

Iedereen die drie achtereenvolgende jaren het maximumbedrag van tweehonderd gulden uitgeeft aan eigen bijdragen, wordt beschouwd als 'grootverbruiker' en wordt blijvend ontzien. Volgens Borst levert de regeling in het begin enkele tientallen miljoenen minder op dan de negenhonderd miljoen die was voorzien. Minister Zalm is ermee akkoord gegaan.

De coalitiefracties hebben zich nog niet gebogen over het voorstel. Borst wendde zich op het congres vooral tot de PvdA-fractie, die het moeilijk heeft met de invoering van eigen bijdragen. 'Laat de PvdA nu akkoord gaan met de invoering van dit systeem en de afspraken nakomen.'

De PvdA vindt dat eerst de verspilling in de gezondheidszorg moet worden bestreden en dat daarna pas de patiënten een deel van de rekening moeten krijgen. Maar Borst zei dat het niet mogelijk is op korte termijn een einde te maken aan de verspilling en liet zich schamper uit over de PvdA-plannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden